Vesti29.12.2021. 11:42

Svaka četiri minuta jedno dete pogine u saobraćaju: Struka u dilemi – treba li uvesti predmet o saobraćaju u škole?

Svaka četiri minuta na putevima širom sveta jedno dete izgubi život. Neuporedivo veći broj njih zadobije povrede koje ih trajno onesposobe. Iako je statistika kod nas iz godine u godinu bolja, i dalje smo daleko od toga da nemamo stradale dece u saobraćaju. Stručnjaci upozoravaju – neophodno je kvalitetnije i pravovremeno obrazovanje i dece i odraslih.

Branko Kockica pevao je generacijama: “Kad se prelazi ulica gde nema semafora, onda se vrlo dobro porazmisliti mora”. Iako ista pravila važe i danas, saobraćaj se od nastanka ovih stihova dosta izmenio. Zato apel struke – osim rime, neophodno je dodatno znanje o saobraćaju.

-Dete koje provede osam ili 11, 12 godina u školskoj klupi ne sme da izađe iz obrazovnog sistema, a da nema formirane ispravne stavove o saobraćaju. Ne pričam o poznavanju saobraćajnih pravila i šta znači crveno i šta znači zeleno, nego pričam o tome da je dete odnosno čovek kada odraste svestan posledica brze vožnje, alkohola, nevezivanja pojasa i slično-  naglašava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

devojčica

Saobraćaj se u današnjem sistemu obrazovanja vrlo skromno izučava.

-Izučava se u prvom razredu kroz predmet Svet oko nas, 4 časa su odvojena za saobraćaj, ali deca tu više uče teme koje su opšte- kaže v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

Zato, već godinama ponavljaju isti zahtev – uvesti poseban predmet o saobraćaju. Ali postojeći propisi nalažu drugačije – učenje o saobraćaju kroz propisani sadržaj. Nadležni poručuju da ima dovoljno časova kroz četiri predmeta, kao i vannastavne aktivnosti.

-Mi imamo ovakvu obrazovnu politiku koja je usmerena na realizaciju i razvoj međupredmetnih kompetencija koja negde ne predviđa uvođenje novog predmeta nego prožimanje sadržaja kroz različite predmete u cilju razvoja funkcionalnih znanja i međupredmetnih kompetencija- kaže načelnik Odeljenja za poslove predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja Slavica Jašić.

raskrsnica

Foto: Shutterstock

Novom strategijom o bezbednosti saobraćaja, kao i prethodnom, bezbednost dece je prioritet, poručuju iz MUP-a. Cilj je da nemamo nijedno dete poginulo u saobraćaju.

Međutim, od početka godine na ulicama Srbije u saobraćajnim nesrećama povređeno je 1.063 dece, a život izgubilo osmoro dece.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS