Vesti01.02.2022. 04:31

Studentske plate bez oporezivanja: Predstavljamo kakve su olakšice za one u dualnom obrazovanju

Poslodavci koji učestvuju u dualnom modelu obrazovanja biće od ove godine izuzeti od oporezivanja naknade koju ostvaruju studenti koji obavljaju učenje kroz rad.

U praksi to znači da će studenti, prema Zakonu o dualnom modelu studija iz 2019. godine, nastaviti da ostvaruju svoje pravo na naknadu tokom praktične nastave u kompanijama, ali će poslodavci biti oslobođeni poreskih davanja.

-Mere poreskih olakšica trebalo bi da ohrabre i motivišu ostale privrednike da uzmu učešće u dualnom modelu jer tako investiraju u svoju budućnost. Kroz ovaj program poslodavci će moći da realizuju brojne projekte kroz saradnju sa univerzitetima, čime program dualnog modela studija dodatno dobija na značaju- ističe Ana Stojanović, Rukovodilac Službe za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

Primenom dualnog modela studija, dodaje Stojanović, poslodavci rešavaju problem nedostatka odgovarajućih kadrova, naročito iz oblasti mašinske, elektroindustrije, građevine, IT-a, tehnologa različitih specijalnosti.

Nadogradnja kapaciteta i kadrova

U kompaniji Tiffany kažu da svoje poslovanje ne grade samo na dobrim finansijskim rezultatima, već i na poslovnoj filozofiji društvene odgovornosti prema lokalnoj zajednici i kompletnom društvu, posebno prema deci i mladima.

-Upravo iz tog razloga u prethodnoj godini uzeli smo učešće u projektu dualnog obrazovanja na visokim studijama- navodi Boro Radojičić, direktor kompanije „Tifani“.

dualno obrazovanje

Foto: Shutterstock

Ističe značaj pozitivnog odgovora grada Čačka, Fakulteta tehničkih nauka, PKS i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na inicijativu privrednika i omogućavanje da se kreira studijski program po dualnom modelu Odevno inženjerstvo i dizajn. Formiranje tog profila vide kao logičan sled svih aktivnosti od pre pet godina, kada su ušli u sistem dualnog obrazovanja na srednjoškolskom nivou.

Kompanija “FPM Agromehanika” iz Boljevaca ušla je u sistem dualnog obrazovanja studenata saradnjom sa Mašinskim fakultetom u Nišu pa će od oktobra ove godine deset studenata imati priliku da u ovom preduzeću, koje plasira svoje proizvode u više od 40 država, savladaju ceo proces proizvodnje poljoprivredne mehanizacije.

-Zbog potreba stručnih kadrova iz oblasti mašinstva, opredelili smo se za ulazak u visoko dualno obrazovanje, kako bi nakon saradnje sa Mašinskim fakultetom u Nišu, po realizaciji studijskog programa Mašinske konstrukcije, razvoj i inženjering, obezbedili potrebne stručne kadrove, koji bi svojim inovativnim idejama doprineli u projektovanju novih proizvoda, sve u cilju stvaranju stabilne i trajne privredne ekspanzije- kaže Branislav Rajić, direktor “FPM Agromehanika”. 

Izvor vesti: Srbija Danas/Večernje novosti