Vesti19.11.2021. 09:41

Studenti završe pravo i onda muke tek počinju: Na vreme se informišite i organizujte, dve godine morate poštovati proceduru

Diplomirani pravnici za polaganje pravosudnog ispita – moraju da steknu pripravnički staž. On traje najmanje 24 meseca, a najveći broj pripravnika tokom staža nije plaćen. Zato je sve više onih koji se odluče da staž obavljaju u advokatskim kancelarijama koje plaćaju između 300 i 500 evra mesečno. Struka upozorava da bi takav trend mogao da ugrozi kvalitet pravosudnog kadra.

Od ponedeljka do petka, osam sati svakog dana, ali bez zarade – taj put dug najmanje dve godine prođe većina diplomiranih pravnika. Istom stazom išao je i Đorđe Prpa, koji je diplomu pravnika stekao pre tri godine, a krunu pravničke profesije, pravosudni ispit, položio pre 10 dana.

– Pripravnici ne samo da nemaju zaradu, nego ne ostvaruju pravo ni na zdravstvenu zaštitu, niti imaju penzijsko, niti bilo koje drugo osiguranje. Pripravnici imaju vrlo nepovoljan položaj, jer ih nakon dve godine besplatnog rada iščekuje pravosudni ispit, ali ni to pravosuđe ih ne dočekuje otvorenih ruku, s obzirom na to da ni nakon dve godine volontiranja nije otvoreno radno mesto za pripravnika, koji je volontirao u nekom sudu- navodi Đorđe Prpa.

Dobija li, ipak, neko naknadu

Pored pripravnika volontera u sudovima i tužilaštvima, na stažu su i pripravnici koji dobijaju određenu naknadu. Ipak, njih je daleko manje. To potvrđuje i statistika Višeg suda u Beogradu – 2017. je bilo angažovano 10 pripravnika volontera i četiri pripravnika po konkursu. Ove godine plaćenih pripravnika nema, a na stažu su 22 volontera.

pravo

Foto: Shutterstock

-Nažalost, ta deca se odlučuju da idu tamo gde im je bar nešto plaćeno, pa je manji odziv. Mada ne mogu da kažem, eto u poslednjih godinu dana imamo 22 volontera pripravnika. Sud ni na koji način ne utvrđuje broj pripravnika u sudu, niti raspisuje konkurs, već to radi nadležno ministarstvo kada oceni koje broj je potreban- navodi sudija Višeg suda u Beogradu Ida Nikitović.

Poslednji takav konkurs Ministarstvo pravde sprovelo je 2018. godine. Struka zato apeluje – pripravnika bi trebalo da bude više, a konkursi češći.

-Ova tendencija ima mnogo negativnih posledica za pravosuđe, prvo iz razloga što pripravnici tokom svog staža u mnogome pomažu radu sudija i tužilaca, a drugo, što je mnogo važnije, nakon položenog pravosudnog ispita oni predstavljaju kadar koji na najbolji način može da odgovori na izazove poslova sudijskih i tužilačkih pomoćnika, kao i kasnije nosilaca pravosudnih funkcija- navodi Vanja Tomić iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Planiraju se i plaćena mesta za pripravnike

U Ministarstvu pravde navode da je u 2018. godini sproveden javni konkurs za prijem 160 sudijskih i tužilačkih pripravnika koji se primaju na period od tri godine.

pravo

Foto: Shutterstock

-Dakle ove godine ističe period na koji su pripravnici primljeni i u tom smislu Ministarstvo pravde će u okviru svojih nadležnosti, a u skladu sa donetim Kadrovskim planom za 2021. godinu analizirati postojeće stanje i sprovesti odgovarajuće aktivnosti- navode iz Ministarstva pravde.

Preciziraju i da Kadrovski plan predviđa da će za plaćeno radno mesto sudijskog pripravnika biti otvoreno 99 mesta, a tužilačkog pripravnika 32, što je manje nego na konkursu 2018. godine.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS