Vesti26.10.2021. 05:09

Stroge epidemiološke mere u vrtićima: Roditeljima predočena pravila dovođenja i odvođenja dece

Dolaznost dece u beogradskim vrtićima u oktobru iznosi 50,4 odsto, što znači da oko 30.000 mališana svakodnevno boravi u ustanovama i one normalno funkcionišu uprkos epidemiji ali uz striktno poštovanje svih mera, izjavio je Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Ovo je neznatno smanjena dolaznost u odnosu na prosečnu godišnju dolaznost od oko 60 odsto, u uobičajenim okolnostima, ali je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada se dolaznost u beogradskim vrtićima kretala oko 40 odsto od ukupno 58.000 dece u 17 predškolskih ustanova.

– To znači da smo naučili da živimo u ovoj teškoj situaciji, ali i da imamo poverenje roditelja u vrtiće i striktno sprovođenje svih epidemioloških mera u njima – rekao je Gak.

Objekti se redovno dezinfikuju, sredstava za neophodnu higijenu ima dovoljno, a roditelji su upoznati sa pravilima dovođenja i odvođenja dece.

vrtić

Foto: Shutterstock

Direktorka Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ na Voždovcu Dragana Todorović navela je da je u septembru bilo prijavljeno nešto više bolovanja od strane roditelja, ali da već ovog meseca ima više dece u vrtićima.

– U toku epidemije primetili smo da je manje dece u jaslicama nego u vrtiću. Razlozi za to su razni, počev od povlačenja zbog korona virusa ili očekivanja prinove. Roditelji su se već navikli na ovu situaciju. Bilo je izuzetaka zbog pravila o izolaciji, ali se ona uprkos tome, najstrožije poštuju – istakla je Dragana Todorović.

U PU „Rakovica“ proteklih meseci zabeleženo je više dece u vrtićima nego u jaslicama. Direktorka ustanove Radmila Aranđelović rekla je da se mere primenjuju od početka epidemije i da roditelji uglavnom poštuju pravila.

– Svi smo do sada dobro utvrdili koje su naše obaveze kada je u pitanju epidemiološka situacija. Moramo da poštujemo pravila kako bi ostali zdravi, pa tako učimo prvo decu, a zatim i roditelje. Upoznali smo ih sa procedurama i do sada nismo imali većih problema – istakla je Radmila Aranđelović.

 

Izvor vesti: Srbija Danas