Vesti19.10.2021. 02:02

Stradanje Srba đaci više neće preskakati: Velika promena u obrazovnom sistemu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisalo je danas Sporazum o saradnji sa Muzejom žrtava genocida, sa ciljem da se škole i visokoškolske ustanove podstaknu da u obrazovanju učenika i studenata još više ukažu na značaj istorije srpskog naroda i njegovo stradanje.

Dokument su potpisali resorni ministar Branko Ružić i direktor Muzeja Dejan Ristić. Ružić je rekao da će Muzej žrtava genocida učenicima, studentima. prosvetnim i naučnim radnicima, kao i istraživačima ponuditi muzejsku, arhivsku, bibliotečku i umetničku građu.

Dodao je da će se održavati radionice i besplatni programi, koji se odnose na kulturu sećanja i obeležavanje godišnjica istorijskih događaja, oslobodilačkih ratova Srbije.

-To će biti osnov da se u narednom periodu podstaknu škole da kroz obrazovanje đaka ne zaborave stradanja srpskog naroda, da se baštini kultura sećanja koja je od dragocenog značaja – istakao je Ružić.

Branko Ružić

Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Direktor Muzeja žrtava genocida naglasio je da se bez uspešne saradnje sa prosvetnim sistemom ne može dati pun doprinos obogaćivanju znanja i izrazio zahvalnost ministru Ružiću što je prihvatio inicijativu. Ristić je poručio da se u pojedinim školama širom Srbije već nekoliko godina realizuju obrazovni programi, pokrenuti od strane Muzeja, a koji su, kaže, prilagođeni različitim uzrastima.

-Najveći deo programa realizovan je u Beogradu, ali i van glavnog grada. Zahvaljujući ovom dokumentu možemo da budemo mnogo efikasniji i prisutniji širom Srbije – istakao je Ristić.

Kako je rekao, u poslednjih nekoliko meseci održana su predavanja u Vranju, Surdulici, Vladičinom Hanu, Kosovskom pomoravlju, Gračanici, Kučevu.

-Cilj je da se programi održavaju u školama, i da kroz radionice, tribine, diskusije, projekciju dokumenarnih filmova, razvijamo dijalošku formulu. Trudimo se da budemo veoma prisutni i da kroz medije dopremo do što većeg broja naših građana – poručio je Ristić.

Na skupu je istaknut značaj potpisivanja Sporazuma uoči godišnjice stradanja kragujevačkih đaka i profesora u Šumaricama 21. oktobra 1941. godine.

Izvor vesti: Srbija Danas