Vesti12.01.2022. 12:41

Stiže povećanje zarade: Od drugog polugodišta plate učitelja u produženom boravku se menjaju

Učiteljicama i učiteljima koji rade u produženom boravku će, od drugog polugodišta, plata biti uvećana za skoro 50 odsto, potvrđeno je u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Tako će “iznos” na računu, umesto sadašnjeg minimalca iznositi oko 50.000 dinara. Grad, trenutno, finansira zarade za 195 nastavnika u produženom boravku u 84 škole i 101 učitelja za prvi i drugi razred u 60 škola, a iz kase Sekretarijata se za ove namene izdvaja više od 150 miliona dinara u školskoj godini. U odnosu na lane, broj nastavnika na “platnom spisku” je povećan sa 285 na 296.

Broj prosvetnih radnika koji rade sa učenicima nižih razreda pre ili posle nastave u poslednje tri godine se povećava. Ovo je drugo povećanje zarada za ovu grupu prosvetara. Njima je, na predlog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, pre dve godine dupliran iznos dnevnice, koja je iznosila 833 dinara.

škola

– Našli smo način za povećanje plata učitelja zaposlenih u produženom boravku po modelu zaposlenih u gradskoj upravi, koji rade po ugovorima o delu. Dnevnica će biti povećana sa sadašnjih 1.666 dinara na oko 2.300 dinara, što je značajno uvećanje. Inicirali smo povećanje, jer smatramo da je opravdano i neophodno – kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje.

Nakon vrtića, najmlađi još ne mogu da ostaju sami kod kuće i za decu tog uzrasta je omogućavanje produženog boravka u školama od ogromnog značaja. Zaista imamo razumevanja za to i želimo da učiteljima u boravku poboljšamo uslove rada jer su veoma važan deo procesa obrazovanja.

Grad finansira plate učiteljica i učitelja, koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred, a delom i za prvi i drugi. Sa decom u boravku rade profesori razredne nastave, učitelji koje angažuju škole, a zainteresovani roditelji se prijavljuju početkom septembra. Interesovanje za ovaj oblik nastave je ogromno jer značajno olakšava roditeljima, ali zbog ograničenih mogućnosti, nisu sve škole u mogućnosti da izađu u susret mamama i tatama.

Da bi jedna škola pružila uslugu produženog boravka dece, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstava. Inicijativu pokreće Savet roditelja, a neophodno je da “zeleno svetlo” da Nastavničko veće, a konačnu odluku donosi školski odbor.

Plaćaju se užina i ručak

Broj dece u boravku se povećava iz godine u godinu. U prošloj školskoj godini, u školama koje su imale potrebu za ovim vidom nastave boravilo je između 7.000 i 8.000 dece u 295 grupa. Ako se tome pridoda i broj dece čije učitelje u boravku finansira Ministarstvo, ukupan broj je veći.

užina

Produženi boravak je besplatan, a roditelji plaćaju užinu i ručak, u zavisnosti od toga kako je ishrana organizovana u školi.

Izvor vesti: Srbija Danas/Večernje novosti