Vesti13.12.2021. 11:52

Starost nije prepreka za znanje: Indijka u 104. godini naučila da čita i piše

Vremešna Indijka Kutijama, koja živi u Kerali, saveznoj državi na jugu Indije, u 104. godini naučila je da čita i piše i položila je osnovni državni ispit.

Svakodnevna rutina Kutijame bila je ista skoro 100 godina – kuvanje, čišćenje i hranjenje životinja. Sada ova Indijka svako jutro nestrpljivo očekuje lokalne novine i dva sata provodi čitajući vesti, piše Gardijan. Počela je da uči da čita u aprilu, sa svojom komšinicom, 34-godišnjom nastavnicom književnosti.

-Mnogo puta sam žalila što ne mogu da čitam novine i molila sam mlađe u kući da mi čitaju. Uvek sam želela da mogu da napišem svoje ime i adresu- ispričala je ova Indijka.

 

Zbog siromaštva njene porodice obrazovanje za žensku decu bilo je nezamislivo, a sa 16 godina Kutijama se udala i rodila petoro dece. Nakon što je nekoliko meseci pohađala časove, prošlog meseca je odlučila da polaže osnovni državni ispit i najstarija je žena koja je to učinila.

Ostvarila je odličan rezultat – 89 odsto iz pismenosti i 100 odsto iz matematike, za šta je pohvaljena od državnog ministra obrazovanja.

-Starost nije prepreka za znanje. Sa najvećim poštovanjem i ljubavlju, želim Kutijammi i svim ostalim novim učenicima sve najbolje- napisao je on na Tviteru.

Izvor vesti: Srbija Danas