Vesti01.10.2021. 01:35

Šta uče srednjoškolci u Evropskoj uniji: Engleski na vrhu liste, ali to nije jedini jezik koji se dopada srednjoškolcima

Poznavanje stranih jezika je neophodan alat za kulturnu razmenu. Opšte je poznato da su takve veštine danas preko potrebne i da na mnogim radnim mestima zaposlene ohrabruju da uče strane jezike. Prema statističkim podacima Eurostata, u 2019. godini 59 odsto srednjoškolaca na teritoriji Evropske unije učilo je dva ili više stranih jezika.

U svim zemljama EU skoro svi učenici srednjeg opšteg obrazovanja učili su dva ili više stranih jezika u Luksemburgu i Francuskoj. Veliki broj učenika koji uče dva ili više jezika zabeležen je i u Estoniji, Rumuniji, Češkoj i Finskoj, odnosno 99 odsto učenika, zatim slede Slovačka sa 98 odsto, Hrvatska sa 95 odsto i Slovenija sa 92 procenta.

strani jezici u EU

Foto: www.ec.europa.eu

Nasuprot tome, u Grčkoj je samo jedan odsto učenika srednjeg opšteg obrazovanja učilo dva ili više stranih jezika tokom 2019. godine. Mali broj učenika koji su učili strani jezik takođe je zabeležen u Portugalu, odnosno šest odsto, zatim u Irskoj 12 odsto, Italiji 25 odsto i Španiji 27 odsto.

Što se tiče jezika koji srednjoškolci najčešće biraju, u 2019. godini engleski je bio na vrhu liste u EU sa 96 odsto.

Drugo mesto zauzima španski sa 26 odsto, zatim francuski sa 22 odsto, nemački sa 20 odsto i italijanski sa samo tri odsto.

Takođe, od zvaničnih jezika država koje nisu članice EU, ruski se najčešće učio, odnosno oko tri odsto učenika Evropske unije je odabralo ovaj jezik, najčešće u Estoniji (68 odsto) i Letoniji (57 odsto), zatim u Litvaniji (30 odsto) i Bugarskoj (24 odsto).

 

Izvor vesti: Srbija Danas