Vesti04.11.2021. 04:24

Šta kaže računica: Kolike će biti plate prosvetara od 1. januara?

Od 1. januara naredne godine plate prosvetara i zdravstvenih radnika biće uvećane za sedam, odnosno osam odsto. To znači da će nastavnici i učitelji mesečno primati oko 4.300 dinara više u odnosu na sadašnju platu, medicinske sestre oko 5.000, dok će lekarima na račun svakog meseca leći oko 10.000 dinara više.

Preciznu računicu o povećanju plata prosvetnih radnika za Euronews Srbija izveo je predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković. On kaže da su sada plate mladih učitelja i nastavnika, koji su tek počeli da rade sa starešinstvom 64.532 dinara, a da će sa povećanjem primati 69.049 dinara. Nastavnici koji nemaju starešinstvo primaju 62.050 dinara, a sa povećanjem primaće 66.393 dinara.

Naravno, na veće plate mogu računati oni koji duže rade u prosveti, jer veće iznose dobijaju na minuli rad. Nastavnik sa 15 godina radnog staža sada prima 65.776 dinara, a sa povećanjem od sedam odsto naredne godine primaće 70.380 dinara.

nastavnica

Na starešinstvo dolazi dodatni iznos, te razredne starešine sa 15 godina rada sada primaju 68.407 dinara dok će sa povećanjem njihove plate biti 73.195 dinara.

Veće plate za učitelje u produženom boravku

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, Slavko Gak najavio je da će učiteljima koji rade u produženom boravku u školama biti povećane plate od drugog polugodišta, ali nije precizirao za koliko.

On je naveo da Grad finansira plate za 296 nastavnika i učitelja u produženom boravku za treći i četvrti razred, a delom i za prvi i drugi.

-Nedavno sam imao sastanak sa njima i mogu da najavim povećanje plata učiteljima u boravku od drugog polugodišta. To sam inicirao za deo koji finansira Grad jer zaista smatram da je to opravdano, neophodno i potrebno, jer su oni veoma važan deo procesa obrazovanja – rekao je Gak, a navodi se u saopštenju.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Euronews