Vesti19.10.2021. 07:32

Šta ako dete mora u karantin: Razrešene dileme roditelja, poznato da li se gubi vrtićko mesto usled izolacije

Nikad više nego u ovom četvrtom talasu nisu se raspuštale gotovo cele vrtićke grupe zbog samo jednog zaraženog deteta. Ostala deca, koja su bila u kontaktu sa pozitivnim drugarom ili drugaricom, moraju u izolaciju od 14 dana, a među roditeljima su počele da kolaju priču da ko prekrši karantin, gubi pravo na vrtić.

Sumnje povodom ovih navoda razrešio je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, konkretno od predsednice Udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije Jadranke Spasić. Ona objašnjava da dete ne gubi pravo na vrtić.

Dete ne gubi pravo na vrtić, samo ne može roditelj da ga dovodi u vrtić dok traje karantin. Roditelj snosi posledice kršenja karantina koji nije u nadležnosti vrtića – objašnjava Jadranka Spasić.

vrtić

Foto: Shutterstock

Ona dodaje da predškolska ustanova nema ništa sa kaznenom politikom kršenja karantina i objašnjava da je to pitanje za Republičku sanitarnu inspekciju. Roditelji, čija su deca u karantinu, ponaosob, naime, dobijaju obaveštenja u vidu rešenja od sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja.

U njima se navodi da roditelji odnosno staratelji imaju obavezu da se svakodnevno u periodu trajanja naložene mere javljaju telefonom nadležnom zavodu, Institutu za javno zdravlje, prema mestu boravka, radi praćenja zdravstvenog stanja. Inače, kako se dodaje u rešenju, ukoliko se ne postupi po rešenju, tačnije ukoliko se prekrši mera karantina, za osobu kojoj je izdato rešenje predviđena je novčana kazna.

– Ukoliko lice kojem je ovim rešenjem naložena mera ne postupi u rokovima, pod uslovima i na način određen rešenjem, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđena je kazna za prekršaj fizičkog lica u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara uz preduzimanje Zakonom predviđenih mera za neizvršenje predmetnog rešenja – navodi se u rešenju sanitarne inspekcije koje se dostavlja roditeljima čija deca moraju da budu u izolaciji od 14 dana.

vrtić

Kako je ranije objašnjeno u Gradskom zavodu za javno zdravlje, mera karantina kod dece u vrtiću sprovodi se u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, član 31 i 31a i sa Stručno-metodološkim uputstvom za kontrolu unošenja i sprečavanje širenja novog korona virusa SARS-CoV-2 u Srbiji Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

– Grupa dece iz kontakta sa obolelim detetom ide u karantin 14 dana od poslednjeg kontakta sa obolelim detetom, a dete koje je preležalo kovid u prethodna tri meseca može da ide u kolektiv – objašnjavaju u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Dodaju da se u tom slučaju ostali ukućani ne stavljaju u karantin.

– Ukoliko dete nema ko da čuva, jedan od roditelja ima pravo na bolovanje – dodaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Telegraf