Vesti31.01.2022. 08:36

Srpski genijalci koji će pokoriti svet: Upoznajte budućnost i ponos Srbije

Okolnosti zbog pandemije promenile su mnogo toga u obrazovanju, ali na uspehe naših mladih talenata u prirodnim i društvenim naukama, besedništvu, pravu, filologiji, filozofiji, IT-ju, umetnosti i drugim oblastima ništa nije negativno uticalo.

Definitivno, Srbija je zemlja mladih genijalaca, izuzetnih osnovaca, srednjoškolaca i studenata koji na domaćim i međunarodnim takmičenjima nižu neverovatne uspehe, a samo prošle godine doneli su najsjajnija odličja sa više olimpijada i susreta što ih je uvrstilo u najviše rangove svetle budućnosti novih generacija.

To potvrđuje i prof. dr Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije (DMS), koji kaže da su najznačajnije rezultate prošle godine imali zlatni Veljko Radić i Dobrica Jovanović, koji je osvojio zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike i Evropskoj olimpijadi iz fizike. Na istim i drugim takmičenjima iz matematike medalje su osvojili Mateja Vukelić, Veljko Radić, Miloš Milićev, Uroš Colović, Miloš Gelić, Igor Engi, Vojislav Andrić, Marija Mihajlović, Uroš Kostadinović, Vukašin Babić, Vojin Mitrović, Vuk Ristić… Uspešni na Informatičkoj olimpijadi bili su Anja Milošević, Jovana Lazić, Anja Dožić, Mateja Vukelić, Jovan Bengin, Aleksandar Višnjić i Filip Bojković.

– DMS svake godine organizuje oko 20 takmičenja mladih matematičara i programera, za učenike osnovnih i srednjih škola, počev od školskih, preko opštinskih, okružnih i državnih do srpskih olimpijada. Od 30.000 do 40.000 mladih matematičara prođe sistem kvalifikacija da bismo došli do juniorske, odnosno srednjoškolske ekipe koje čini po šest takmičara. Za te ekipe je potrebno obezbediti adekvatne pripreme kao i putovanja do destinacija gde se održavaju takmičenja. To ne bi bilo moguće bez pomoći države i društveno odgovornih kompanija poput NIS-a koje prepoznaju značaj onoga što radi DMS – kaže prof. dr Miroslav Marić.

škola

Podrška nastavnika, profesora, porodice, društva, i kompanije kao što je NIS, koja još od 2013. godine u okviru programa „Energija znanja“ podržava popularizaciju prirodnih nauka i realizaciju olimpijada znanja iz matematike, fizike, hemije i ruskog jezika je od izuzetnog značaja i podstiče učenike na proširenje znanja i jačanje talenata. Talentovani matematičar iz Subotice, koji je postigao izuzetne rezultate kao učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, Igor Engi, nakon što je u januaru 2021. osvojio zlatnu medalju na Žautikovskoj olimpijadi, ubrzo je osvojio na Kavkaskoj olimpijadi maksimalan broj bodova. Posle takmičenja  je rekao „da je uspešno rešio svih osam zadataka i postigao maksimum“.

Zapažene rezultate ostvarila je i ekipa koja je predstavljala Srbiju na Evropskoj olimpijadi iz fizike. Iako je tradicija da ekipe putuju u zemlju koja je domaćin, takmičenje je održano onlajn. Srbija je učestvovala i na Evropskoj fizičkoj olimpijadi.

– Na Evropskoj fizičkoj olimpijadi sam osvojio zlatnu, a na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi srebrnu medalju. Izuzetno sam zadovoljan postignutim rezultatima. Za mene je najvažnije bilo da u srednjoj školi pronađem oblast koja me inspiriše, a ovakav uspeh je potvrda mog velikog rada po pitanju učenja srednjoškolske fizike. Planiram da studiram matematiku i fiziku i da se bavim naučnim istraživanjem kasnije u životu – rekao je Dušan Beguš, učenik Matematičke gimnazije.

Dr Dušan Sladić, predsednik Srpskog hemijskog društva (SHD), kaže da se takmičenja iz hemije održavaju na više nivoa, počev od međuokružnih sve do Srpske hemijske olimpijade i međunarodnih takmičenja među kojima je najpoznatija i najuglednija Međunarodna hemijska olimpijada.

– Osvojili smo 34 medalje na tom takmičenju. Po propozicijama je tim od četiri učenika što znači da se skoro svake godine svaki naš učenik vrati sa medaljom. Mnogo nam pomaže NIS, i saradnja sa tom kompanijom je jako dragocena u omogućavanju naših takmičara da se pripremaju i da se odabere optimalna ekipa, imamo njihovu pomoć u organizovanju Srpske hemijske olimpijade koja je izborno takmičenje za Međunarodnu olimpijadu. Najzad, omogućavaju nam da ekipa ode na međunarodno takmičenje – kaže dr Sladić i podseća da na Međunarodnoj mendeljejevskoj olimpijadi Srbija učestvuje tek od pre dve godine, ali je već osvojila veći broj medelja.

veštačka inteligencija

Foto: Shutterstock

ZLATNA DECA

Prošle godine medalje na najznačajnim takmičenjima iz hemije osvojili su Jovan Marković, Lazar Savić, Dimitrije Gligorovski, Nevena Stojković, Vasilije Pantelić. U pripremama su učestvovali i raniji osvajači medalja, Vidak Raičević (PMF) i Filip Koldžić (TMF), kao i dr Irena Novaković (IHTM).

U kategoriji društvenih nauka na IAYSF, u konkurenciji mladih iz 23 zemlje, Regionalni centar za talente, Beograd i Srbiju, predstavljali su i osvojili zlatne medalje Mihajlo Stojković i Mara Raičković. Na Svetskom inovativnom naučnom sajmu tri medalje osvojili su polaznici Centra za talente, Andrej Popović, Nađa Vesić i Darija Milić.

Deca iz Srbije, osnovci i srednjoškolci, ostvarili su zapažene rezultate i na međunarodnim takmičenjima iz robotike, a medalje su stigle i sa prvenstva istraživačkih radova prirodnih nauka. Istakli su se Iva Minić, Anisia Savić, Jana Dragović, Milan Mirčić, Mara Raičković, Neda Matajeić, Katarina Jevtić.

Nikola Pešić, objavio je „Brainz centar“, dvostruki je nosilac prvog mesta na takmičenju „Bubble cup“, šampion Srpske informatičke olimpijade, dobitnik bronzane medalje na Međunarodnoj olimpijadi u Bakuu, okićen zlatom na Balkanskoj olimpijadi u Atini, ujedno je dobitnik povelje Fondacije „Dušan Kešelj“ za postignute izuzetne rezultate iz informatike!

U oblasti biologije na republičkom nivou ističe se Tara Radović, talentovana pijanistkinja je Hana Alić, i mnoga druga deca – naši ambasadori znanja na koje smo ponosni!

MUZIČKI TALENTI

Šampion znanja je svakako, nažalost, ne možemo ih sve nabrojati, i Ana Knežević, autorka tri naučna rada, koja govori engleski, nemački, francuski i italijanski jezik, gaji veliku ljubav prema baletu i sviranju violine i nosilac je titule Nabolji student Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kada je u pitanju muzika, Adrej Balaž je vrsni violinista i vanserijski talenat pokazao je na brojnim solističkim nastupima u Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Engleskoj i Rusiji, a odlikovan je Gran pri nagradom na XV Moskovskom međunarodnom festivalu slovenske muzike. Nosilac je više od trideset prvih nagrada i laureata na domaćim, regionalnim i internacionalnim takmičenjima.

Izvor vesti: Srbija Danas/Blic