Vesti26.12.2021. 09:47

Srpska pravoslavna crkva ima posebnu poruku za nastavnike: Verska nastava ponovo tema broj jedan

Patrijarh Porfirije poručio je da roditelje i decu ne treba sprečavati ako imaju potrebu za verskom nastavom.

On je istakao da se skoro svi ciljevi u Zakonu o obrazovanju koji se sažimaju kroz razne predmete rekapituliraju u verskoj nastavi, a to su sticanje znanja, čuvanje i razvijanje identiteta i razvijanje moralnog kvaliteta među mlađim naraštajima, navodi se u saopštenju SPC.

Patrijarh je prosvetnim radnicima poručio da predstavljajući informacije iz pojedinih naučnih oblasti treba da se trude da kod dece razvijaju i vrlinu, kako bi ta znanja mogla da budu dobra za njih, a samim tim i za zajednicu u kojoj žive. On je poručio da je obrazovanje najvažnije polje, a da je najveća investicija i dar koji roditelji mogu da poklone svojoj deci njihova međusobna ljubav.

Patrijarh je rekao da u verskoj nastavi, otkako je uvedena, postoje nedostaci koji se odnose na status veroučitelja u školama, o čemu su počeli razgovori sa resornim ministarstvom sa ciljem da se njihov status izjednači sa statusom svih drugih nastavnika.

patrijarh Porfirije

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

-Možda ne postoji nijedna druga profesija u našem društvu koja trpi tu vrstu diskriminacije, a nadam se da će taj problem uskoro biti rešen. To vidim i kao svoju ličnu moralnu obavezu, jer su mnogi veroučitelji bili moji studenti- kazao je patrijarh.

Patrijarh je uručio i zahvalnice direktorki Pete beogradske gimnazije Borki Popović za nesebičnu ljubav i podršku koju je pružila verskoj nastavi, veroučiteljima i učenicima u toj školi, direktoru Zemunske gimnazije Milošu Bjelanoviću za pokazanu ljuba prema crkvi i doprinosu realizaciji verske nastave, direktoru Osnovne škole “Nikola Tesla” u Rakovici Stanislavu Stavuljeviću, koji je svojim učešćem u životu crkve pružio primer i ohrabrenje za sve đake i roditelje, što je rezultiralo najvećim odzivom đaka za versku nastavu na teritoriji Beograda.

Zahvalnice su primili i veroučitelj Vuk Jovanović za doprinos u unapređenju verske nastave, veroučitelj Velibor Martinović za izuzetan doprinos u verskoj nastavi i veroučitelj u Osnovnoj školi “Drinka Pavlović” Nemanja Protić za pokazan trud u verskoj nastavi. Zahvalnicu za doprinos u izveštavanju o položaju i ulozi verske nastave u srpskom društvu i obrazovnom sistemu dobila je novinarka Informativne agencije Sputnjik Senka Miloš.

Izvor vesti: Srbija Danas