Vesti30.07.2021. 06:47

SREDNJOŠKOLSKE DIPLOME NA CRNOM TRŽIŠTU ZA 5.000 EVRA: Zvanje “ispod žita” najviše se kupuje za deficitarna zanimanja

Srednje stručne škole godinama ne mogu da popune mesta, iako su neka zanimanja deficitarna i odlično plaćena. S druge strane, na crnom tržištu diplome se prodaju po ceni od tri do pet hiljada evra.

Srednja škola u centru Beograda “Dositej”, koja je prodavala lažne diplome zatvorena je početkom juna.

Za krivično delo trgovina diplomama dva puta je hapšeno, za nepunih mesec dana, četvoro osumnjičenih. Među njima bio je i direktor škole.

Kako je navedeno, prvo su otkrivene mahinacije u srednjoj školi “Dositej” i Srednjoj tehničkoj školi u Beogradu, a zatim i u Srednjoj medicinskoj školi i Akademiji “Dositej”. Osumnjičeni su za odgovarajuću sumu novca omogućavali učenicima da bez pohađanja nastave i polaganja ispita steknu diplome o srednjem obrazovanju i prekvalifikaciji.

Siniša Lonjak iz Foruma beogradskih srednjih stručnih škola kaže da se to najviše i dešava u onim školama koje obrazuju kadrove koji su deficitarni – pre svega medicinske, građevinske, ugostiteljsko-turističke škole.

Tako je i 2012. godine u Smederevu izbila ogromna afera u Srednjoj tehničkoj školi, kada je falsifikovano više od 500 diploma za vanradne učenike. Tada je uhapšeno devet osoba, među kojima i direktor, zbog sumnje da su zaradili više od milion evra.

nastavnica, učionica, školarci

Lonjak naglašava da nisu sve privatne škole takve, ali da pojedinačni slučajevi narušavaju integritet obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.

Kako je objasnio, kupovina diploma demotiviše sve dobre, kvalitetne, radne i poštene učenike koji idu svojim normalnim tokom i završavaju sve obaveze kako treba, kao i savesne prosvetne radnike.

Nezvanično, u “Dositeju” su diplome prodavane za tri do pet hiljada evra, a otkriveni su kada je jedan poslodavac posumnjao u diplomu momka koji je konkurisao za posao.

Uhapšeni mogu da odgovaraju za falsifikovanje, zloupotrebu službenog položaja i primanje i davanje mita. Krivičnom prijavom obuhvaćeno je i 27 učenika koji se sumnjiče za plaćanje diploma.

Izvor vesti: SrbijaDanas/RTS