Vesti03.01.2022. 11:33

Srebrni Mijat Kustudić: Odličje za srpskog naučnika u konkurenciji među šest miliona inovatora u Kini

Najveći uspeh mladog naučnika Mijata Kustudića je srebrna medalja na Internet plus međunarodnom takmičenju u inovacijama u Kini. Za neko od odličja borio se sa više od šest miliona učesnika. Osim toga, njegova dva projekta našla su se na listi Top 100 projekata Uneska, a bave se, između ostalog, održivim razvojem i obrazovanjem.

Mijat Kustudić je diplomirao ekonomiju, master studije završio na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, dok će doktorske studije završiti na kineskom univerzitetu. O projektima koji su se našli na Uneskovoj listi kaže da su multidisciplinarni i internacionalni. Pored programera, čine ih i ekonomisti i menadžeri.

-Projekat ‘SD and Buy’ je namenjen svakom korisniku video-striming usluge, tako da bilo ko na svetu može da koristi te usluge i na taj način da pojačava generalno mrežu, a i da ima veći kvalitet snimka koji skida. Ovaj projekat je namenjen globalno, znači ne postoji jedna određena država, nego ceo svet koristiti projekat. Imamo više od 10 miliona korisnika i više od 600 vebsajtova koji koriste našu tehnologiju trenutno- kaže Kustudić.

U drugom projektu zadužen je za razvoj veštačke inteligencije. Uz njega su i holandski bankari.

Mijat Kustudić

-Bavili smo se mogućnošću, optimizacijom investicionog portfolija. Bilo koji čovek koji želi da investira svoj novac i na taj način zaštiti životnu sredinu, zato što se naša platforma bavi prevashodno investicijama u zelenu energiju i baterije, može to da uradi pomoću veštačke inteligencije- objašnjava Kustudić.

Pandemija ga je sprečila da se vrati u Kinu, pa doktorat piše u Srbiji.

-Komuniciram sa profesorom, njegovim asistentima. Iz Srbije pišem moj doktorat i naučne radove, mada to zaista nije problem s obzirom da je sve preko interneta i fizički u suštini nemam dodira sa pravim knjigama- dodaje Kustudić.

A kada se vrati u Kinu, kaže, voleo bi da projekat koji mu je doneo srebrnu medalju pretvori u startap firmu i da krene u osvajanje kineskog, pa globalnog tržišta.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS