Vesti11.06.2021. 11:58

SRBIJA ULAŽE U SVOJU BUDUĆNOST – ULAŽE U MLADE: U planu gradnja i rekonstrukcija 15 fakulteta u Srbiji

Pored budžetskih sredstava za potrebe obrazovnog sistema, Ministarstvo prosvete pronalazi nova sredstva za realizaciju novih projekata. Pregovara se sa Razvojnom bankom Saveta Evrope o kreditu od 95 miliona evra za izgradnju i rekonstrukciju petnaest fakulteta. Među njima je i Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Institut za botaniku i botaničku baštu “Jevremovac”.

Nova zgrada Biološkog fakulteta trebalo bi da se nađe u Kumodražu, uz Torlak i Farmaceutski fakultet, u okviru kampusa biomedicinskih fakulteta.

– Očekujemo da naši studenti koji sada osnivaju kompanije u drugim zemljama mogu to da rade i ovde. Bioekonomija, molekularna biologija. Uslovi u kojima radi fakultet su uslovi iz 19. veka, objekti, zgrade, sad smo u 21. veku i mislim da je namera da se zaista sve to završi – kaže prof. Željko Tomanović, dekan Bilološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

– Sredstva su već odobrena, ali će ugovor biti potpisan i sredstva na raspolaganju u četvrtom kvartalu sa Bankom saveta Evrope za kredit od 95 miliona evra – rekao je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/​Dragan Kujundžić

 

Ono što je važno, kaže ministar, jeste to da se pored Biološkog fakulteta završi i privede kraju vizitorski centar ili prirodnjački centar koji je započet sa gradnjom 1995. ili 1996. godine. Centar će nositi Pančićevo ime.

Biološki fakultet pohađa 1.600 studenata, a nastavu, kada nije onlajn, pohađaju na četiri lokacije.