Vesti21.10.2021. 08:45

Srbija na dobrom naučnom putu: Akceleratorske tehnologije budućnost za mlade istraživače

Državna sekretarka prof. dr Marijana Dukić Mijatović, razgovarala je sa direktorom Departmana za međunarodnu saradnju Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja u Dubni o novim inicijativama u cilju proširenja buduće naučne saradnje.

Praćenjem dosadašnje uspešne realizacije Mape puta saradnje između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja koja je potpisana oktobra 2019. godine, kao i iskazanog velikog interesovanja naučne zajednice za učešće u projektima OINI, zaključeno je da bi trenutni status Republike Srbije kao pridružene članice, trebalo ubrzano zameniti statusom punopravnog člana.

-Punopravno članstvo u OINI-u znači sposobnost da se iskoriste sve raspoložive mogućnosti saradnje i potencijali. Nastavićemo sa pragmatičnim pristupom – dalji napredak treba da se zasniva na postignutim rezultatima i stvarnim interesima- istakla je državna sekretarka Dukić Mijatović.

IT

Foto: Shutterstock

Memorandum o razumevanju o razvoju i primeni akceleratorskih tehnologija, između OINI, Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja i Privredne komore Srbije, pruža dobru osnovu za uključenje naših visoko-tehnoloških kompanija u realizaciji budućih projekata. Od posebnog interesa je moguća obuka i trening mladih istraživača/inžinjera u OINI u Dubni u cilju sveobuhvatnog sagledavanja projektnih zadataka.

Sastanku su prisustvovali prof. dr Ivica Radović, državni sekretar, prof.dr Snežana Pajović, direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, dr Nebojša Nešković, član Naučnog saveta Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja u Dubni, dr Ljupčo Hadžievski, naučni savetnik u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ – koordinator za saradnju Zajedničkog koordinacionog komiteta Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja (OINI) u Dubni i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju dr Aleksandar Jović.

Izvor vesti: Srbija Danas