Vesti22.11.2021. 03:06

Srbija bi da bude lider u razvoju veštačke inteligencije: Nauka i znanje dobijaju novu dimenziju

Prilikom posete premijerke Ane Brnabić Parizu govorilo se i o velikoj naučnoj konferenciji koja će narednog septembra biti organizovana u Beogradu, u saradnji s Uneskom. Srbija želi da bude lider u razvoju veštačke inteligencije. Dubravko Ćulibrk, direktor Instituta za veštačku inteligenciju, smatra da postoji dobar potencijal da se sa svojim istraživanjem podignemo na konkurentan svetski nivo.

Dubravko Ćulibrk istakao je za RTS da su mogućnosti veštačke inteligencije velike, zato što je to tehnologija opšte namene i da će promeniti manje više sve što radimo i način na koji živimo.

-Predstavlja nadogradnju informativne tehnologije u čemu smo mi prilično jaki i mislim da imamo dobar potencijal za to. Mislim da smo do određene mere konkurentni ali želimo da budemo bolji i zbog toga postoji strategija za razvoj veštačke inteligencije i akcioni plan za njenu implementaciji u Institutu koji je u stvari jedna od mera tog akcionog plana- naglasio je Ćulibrk.

Naveo je da su nauka i privreda povezane i da u domenu veštačke inteligencije imaju veliku volju da sarađuju.

veštačka inteligencija

Foto: Shutterstock

-Mislim da su svi svesni da je to neka inovativna tehnologija koja zaista može da doprinese društvu, a i pojedinačnim kompanijama koje i ulažu u to. Čini mi se da možda svest o tome da treba raditi na ovome pre došla u privredi nego da kažem u politici državi – ocenio je Ćulibrk.

Dodao je i da su nauka i znanje uvek u službi poboljšanja društva i čovečanstva, a da su s druge strane ekonomija i ekonomski prosperitet jedan od aspekata toga.

-Čini mi se da zapadne zemlje, a i mi smo negde tu vrlo blizu centra, sve više shvataju da privreda mora biti zasnovana na znanju i inovacijama, a ne na nekom manuelnom radu. Tako da mi nemamo baš neku alternativu u tom smislu i nauka je isključivo u svrsi toga – poručio je Ćulibrk.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS