Vesti12.10.2021. 04:28

Sme li škola da izdaje fiskulturnu salu za novac: Saznajte šta kaže Zakon o tome

Posle jednogodišnje pauze osnovne i srednje škole su ponovo počele da izdaju prostor. Epidemija virusa korona je, tokom prošle školske godine, stavila “katanac” na zakup, koji je obrazovnim ustanovama bio dodatni izvor prihoda.

Mesečni “minus” na računima škola, zbog privremene obustave bio je 200.000 do 250.000 dinara, pa je za jednu školsku godinu dostigao i do dva miliona dinara.

Zakonom je precizirano da novac, koji zarade na ime izdavanja prostora, škole ulažu u kupovinu nastavnih sredstava i drugih potrepština neophodnih za nastavu. Pored učila za poboljšanje nastave, mogu kupiti knjige za biblioteku i nagrađivanje najboljih đaka.

Najčešći “zakupci” prostora u školama su sportski klubovi, mada su u poslednje vreme dvorišta i učionice, bili interesantni i filmadžijama. Za izdavanje prostora ne postoji jedinstveni “cenovnik”, već svaka škola ima svoju kalkulaciju troškova, a predloženu cenu mora da verifikuje i školski odbor.

fiskulturna sala

Foto: Shutterstock

– Izdajemo fiskulturnu salu školama sporta u kojima treniraju naši učenici. Cilj nam je da se što više naših učenika bavi sportom. Na godišnjem nivou, po tom osnovu, prihodujemo oko dva miliona dinara, što nam omogućava da kupimo ono što je neophodno za održavanje kvalitetne nastave. Cena zakupa fiskulturne sale iznosi 2.200 dinara po satu. Prostor se izdaje isključivo u periodu kada đaci nemaju nastavu – kaže Miomir Dragaš, direktor OŠ “Ivan Goran Kovačić”.

Zakonska procedura nalaže da, pre ulaska u proceduru javne nabavke za izdavanje prostora, škole moraju da dobiju “zeleno svetlo” od Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Sledi objavljivanje oglasa u štampanim medijima. “Pečat” na izbor klijenta mora da stavi i školski odbor. Ugovor se potpisuje za jednu školsku godinu, a javni tender se objavljuje, obično, polovinom avgusta, pre nego što počne školska godina. Korišćenje školskog prostora je moguće samo posle redovne nastave, u večernjim časovima.

fiskulturna sala

Foto: Shutterstock

Sat zakupa 1.200 do 2.400 dinara

Na kalkulaciju troškova izdavanja utiču mnogobrojni faktori – opremljenost sale ili drugog prostora koji se izdaje, lokacija na kojoj se škola nalazi, pa je u centralnim gradskim opštinama i “kirija” veća. Takođe, cenovnik zavisi i od termina kada se treninzi održavaju, pa su oni u ranim večernjim časovima jeftiniji od kasnijih. Prostor se izdaje na sat, a cena se kreće od 1.200 do 2.400 dinara po satu.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Novosti