Vesti27.01.2022. 09:32

Slavimo školsku slavu: Savindan pod posebnim merama i uglavnom bez đaka

U Srbiji se danas obeležava školska slava Sveti Sava, u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, a u beogradskim osnovnim i srednjim školama će zbog epidemiološke situacije program biti kratak i uz manji broj učenika.

Na Savindan, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, pojedincima i institucijama uručiće Svetosavske nagrade za 2021. godinu. Dobitnicima će Svetosavska nagrada biti uručena za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća.

Takođe, nagrada se odnosi i na posebno zalaganje u organizaciji i realizaciji aktivnosti na sprečavanju širenja i suzbijanja kovida 19 u lokalnoj zajednici. U Osnovnoj školi “Stevan Sinđelić” kažu da će školska slava biti obeležena skromno i uz poštovanje epidemioloških mera.

– Dolazi sveštenik, imaćemo tribine, ali neće biti pevanja, puštaćemo sa ozvučenja muziku – rekla je za Tanjug direktorka Biljana Nešković.

I škola “Svetozar Marković” će, prema rečima direktorke Ivane Orolicki, imati kratak program, bez horskog pevanja i sa manjem brojem učenika iz mlađih razreda. Savindan će i u školi “Kosta Abrašević” biti održan uz sečenje slavskog kolača i uz prisustvo nekolicine dece koja prisustvuju verskoj nastavi.

učionica

Foto: Shutterstock

Beogradske škole najavljuju i onlajn program proslave školske slave, tako da učenici koji neće biti u školi, mogu da prate na daljinu. Srednja medicinska škola “Beograd” krsnu slavu će obeležiti bez prisustva učenika.

– Doći će samo sveštenik da preseče kolač, nikakvu organizaciju drugu nemamo – rekao je pomoćnik direktora škole Nikola Dimitrov.

Ista situacija biće i u srednjoj tehničkoj PTT školi, koja će Savindan proslaviti uz prisustvo administrativnog osoblja i bez priredbe. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu saopštio je da će dan Svetog Save obeležiti svečano i prigodno, uz poštovanje epidemioloških mera. Uprava fakulteta pozvala je studente da Svetosavsku svečanost prate onlajn, putem linka koji će se naći na sajtu Fakulteta i društvenim mrežama institucije.

Praznik Sveti Sava ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja – prve Više škole u Srbiji. Savindan je nenastavni dan.

 

Izvor vesti: Srbija Danas