Vesti04.12.2021. 05:00

Škole roditeljstva sve popularnije: Obrazovanje mama i tata donosi benefit za celo društvo

Biti roditelj je najlepša, a ujedno i najodgovornija životna uloga. U odnosu na ranije godine savremeno roditeljstvo je izazovnije, roditelji se često suočavaju sa krizama, a neretko se pitaju koliko su uspešni u novoj ulozi.
Prema oceni stručnjaka, za uspešno roditeljstvo neophodno je prihvatanje roditeljskog identiteta i na kraju pripremiti se na ulogu roditelja. Škole roditeljstva postale su prave male oaze za roditelje sa pitanjima, zabludama i strahovima. Jedna takva nedavno je otvorila svoja vrata u Gradskom centru za unapređenje reproduktivnog zdravlja u Novom Sadu.

Jedan od polaznika Škole roditeljstva, novopečeni tata, žurio je da stigne na prvo predavanje “o istinama i zabludama” doktora Slobodana Maričića, pedijatra za koga je čuo da je izvanredan. Kaže da je i njegova supruga imala želju da dođe na prvi čas, ali je sprečena zbog dojenja bebe. Usput je rekao šta ga je motivisalo da pohađa školu roditeljstva.

-Na internetu ima previše informacija pa bi savet iskusnog lekara koji bi sublimirao sve to bio koristan – rekao je mladi tata.

roditeljstvo

Foto: Shutterstock

Puno je zabluda oko roditeljstva, ističe jedan od predavača, doktor Slobodan Maričić, pedijatar u Domu zdravlja “Novi Sad”. Otuda i smisao njegovih predavanja oko zabluda i istina, a najkorisnije u školi jeste olakšanje koje roditelji osete odmah posle prvog predavanja.

Roditeljstvo podrazumeva i odricanje od mnogih ličnih potreba i želja, reorganizaciju ličnih ciljeva i prioriteta, promenu svakodnevice na koju smo navikli. Zato je suočavanje i prihvatanje novog identiteta preko potrebno da bi se krize svele na najmanju moguću meru.

-Roditeljstvo donosi dileme bez obzira na stepen obrazovanja – rekao je Dr Maričić.

Roditelji mogu da pogreše, ali to kada čine, najčešće je iz neznanja, poručuje doktor Maričić i dodaje:

-Mi imamo dobre patronažne službe u Novom Sadu koje su praktično prve i jedine prisutne u detetetovih mesec dana života.

roditeljstvo

Pedijatri Doma zdravlja “Novi Sad” pomažu roditeljima da prebrode sve izazove i odgovore na svako pitanje, kako u Razvojnom savetovalištu za decu tako i kroz predavanja u Školi roditeljstva. Doktor napominje da je značaj škola u jedinstvenom stavu u odgajanju deteta, bez obzira što pojedini stručnjaci imaju različita mišljenja.

Međutim, kako ne bi zbunjivali roditelje, predavači koji su profesionalci u svom poslu, trebalo bi da usaglase svoja mišljenja, odnosno stavove, ističe Maričić. Dodaje da bi u suprotnom i Škola roditeljstva zaličila na informacije sa interneta.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTV