Vesti28.12.2021. 02:19

Školarci se vraćaju u takovska sela: U Šaranima škola bila pred gašenjem, a sada neophodne i dve učiteljice

Poslednjih godina ugašena su brojna odeljenja seoskih škola zbog malog broja đaka. Međutim, ima i drugačijih primera. U selu Šarani u takovskom kraju broj đaka ove godine se uvećao i sada ih je 12.

Izdvojeno odeljenje škole “Takovski ustanak” u selu Šarani 2008. godine imalo je samo dva đaka i bilo je pred gašenjem. Ove školske godine, drugačija slika. Čak 12 učenika, dva odeljenja i dve učiteljice.

-Nakon te 2014, broj dece počeo je da opada i ostala sam samo ja da radim u Šaranima, da bi sada, na našu sreću, od ove školske godine došla dva deteta iz Australije, tako da sada opet imamo dva učitelja- kaže učiteljica Jovanka Gvozdić.

-Imamo pet četvrtaka, dve drugakinje. Deca su zaista divna tako da se maksimalno trudimo da sve upotpunimo da deci bude lepo. Imamo razne kreativne radionice, pored nastave koja je redovna- dodaje učiteljica Anđela Vasiljević.

Nikola Zatezalo doselio se sa majkom i bratom iz Australije na imanje blizu škole. Na nastavi se, kaže, snalazi.

-Ja volim matematiku, a i srpski jezik- kaže Nikola.

Škola je sada u jednom od tri objekta u kome su boravili strani radnici na izgradnji auto-puta koji i prolazi kroz selo. Nekada napuštena i oronula zgrada, tada je kompletno rekonstruisana i sada je ponovo škola. U učionicama su dečji radovi, mnogo zimskih i novogodišnjih motiva.

OŠ Takovski uranak

Foto: RTS/PrintScreen

-Juče smo pravili sneškiće, lepili po prozorima, duvali balone- kaže učenica Kristina Srbljanin.

Milica Damljanović kaže da je zanimljivo kada je sneg jer uvek izlaze napolje, grudvaju se i prave Sneška Belića.

-Lepo se igramo, kad izađemo napolje. Posle se vratimo u učionicu, radimo, posle opet odmor- dodaje učenica Katarina Srbljanin.

Škola u Šaranima jedna je od šest izdvojenih odeljenja matične škole “Takovski ustanak” u Takovu.

-Veći broj mladih ostaje na svojim domaćinstvima, u poslednje dve godine imamo veći broj učenika koji su sa svojim porodicama doselili iz inostranstva- naglašava direktorka OŠ “Takovski ustanak” Branka Žižović.

Brojno stanje takovske škole popravljaju i učenici čije su se porodice doselile na seoska imanja i iz Rusije i Engleske.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS