Vesti14.12.2021. 11:29

Škola je nužna za razvoj deteta: U školskoj klupi kao u epizodama stvarnog života

Da li se škole pripremaju za nove generacije i koje promene je uslovila epidemija virusa korona?

Istaknuti mislioci, stručnjaci u obrazovanju napominju da nas škole ne uče samo lepom pisanju, računanju, geografiji ili istoriji. Pedagog u Osnovnoj školi „Petefi Šandor“ u Novom Sadu Elvira Stefanović dodaje da je škola takozvana „mala imitacija života“, koja bi u izmenjenim uslovima života, trebalo da oslikava trenutno stanje u društvu.

Roditeljska briga za obrazovanje deteta veća je nego u ranijim vremenima, dok se razgovor među vršnjacima, poštovanje vrednosti i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke čini neophodnim vaspitnim modelima za decu, tvrdi Stefanovićeva.

škola

-Škola je mala imitacija života, prinuđeni smo da budemo i sa ljudima i sa zadacima koji nam baš ne prijaju ali tako je i u životu i radnom okruženju – kaže Elvira Stefanović.

Svaka nova generacija je veliki izazov za školu. Iskustva učitelja su takva da je sve više dece koja imaju probleme sa govorom, grafomotorikom i socijalizacijom.

Da bi se detetu omogućila šansa da se nauči odgovornosti, neophodno je da u tome učestvuju svi činioci u društvu: roditelji, učitelji, okolina i deca. Otuda su preko potrebne škole po meri deteta, zaključuje Stefanovićeva.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTV