Vesti16.11.2021. 08:38

Škola i pandemija: Koliko je koronavirus uticao na motivaciju učenika?

Psihološkinja Tijana Sovilj kaže da je motivacija za učenje problem koji postoji pre pandemije i da se profesori snalaze da motivišu učenike sadržajem. Navodi da se motivacija dobija kroz praksu, a prakse nema. Sve je više anksioznosti i depresivnih epizoda, napominje psihološkinja.

Tijana Sovilj je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da ova realnost traje.

-U početku se desilo da je zanimljivo bilo učenicima, više nego profesorima. Čak su pojedini učenici koji se nisu isticali u školama na onlajn platformama počeli da se ističu. To je, međutim, kratko trajalo. Motivacija za učenje je problem od pre korone. Prava motivacija bi bila unutrašnja motivacija. U ovoj zbrci i vrednosti gde su nam u pandemiji narušene potrebe, ne možemo da idemo na više potrebe tako lako- ističe psihiloškinja.

Profesori se, dodaje, snalaze, nalaze način da učenike motivišu sadržajem.

škola

Foto: Shutterstock

-S druge strane dobijamo direktivu da smanjimo gradivo. A celina može da bude motivišuća jer ona daje neki smisao. Motivacija se dobija kroz praksu, a prakse nema – kaže Tijana Sovilj.

I njima je, kaže, bilo teško da savladaju lične barijere, a adolescent u razvoju mora da ima relativno stabilnu sredinu, da bi njegov unutrašnji svemir mogao da se odredi.

-Sada sredina nije samo porodična, nego je i opšta. Sve je više anksioznosti, depresivnih epizoda. Vrlo često razni uzrasti, govore o tom nečemu, nekoj magli, teškoći koja ih sputava da budu srećni i da žive život – napominje Sovilj.

U ovom kombinovanom modelu, sa eDnevnikom, Viber grupama roditelji su uključeni i ne mogu da se isključe.

-Poneki se previše mešaju u ocenjivanje, postaju naporni. Nama je to manje više bitno, ali je bitno kakvu poruku pružaju deci- zaključuje Tijana Sovilj.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS