Vesti07.10.2021. 12:40

Sjajne vesti za srpske akademce: Studenti sa 15 fakulteta odlaze na praksu u Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar Nikola Selaković i predstavnici 15 fakulteta sa šest državnih univerziteta potpisali su danas Protokole o saradnji, koji podrazumevaju da 150 najuspešnijih studenata završnih godina osnovnih i master studija obavljaju stručnu praksu u Ministarstvu spoljnih poslova. Sa 15 fakulteta praksu će obavljati po 10 najuspešnijih studenata završnih godina osnovnih i master studija.

U pitanju su studenti sa Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru i Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a stručna praksa otpočeće u januaru sledeće godine.

Ministar Selaković rekao je da potpisivanje protokola ima za cilj da se obrazuju mladi ljudi koji će voditi Srbiju, dodajući da je obavljanje stručne prakse jedan od koraka koji treba da gradi novi imidž Ministarstva spoljnih poslova.

studenti

Foto: Shutterstock

Praksu će obavljati studenti sa Pravnog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Ekonomoskog, Filološkog, FON-a – u šest gradova.

-To su ove godine prvi fakulteti sa kojima uspostavljamo saradnju. Želimo da Ministarstvo spoljnih poslova u budućnosti ostane ona tačka koja će privlačiti mlade ljude i hoćemo da Ministarstvo posluži kao primer svima drugima- rekao je Selaković.

On je najavio i da će se u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odnosno sa Studentskim centrom u narednom periodu sarađivati kako bi se studentima iz najudaljenijih mesta omohućilo da tokom sticanja stručne prakse imaju smeštaj u nekom od beogradskih domova.

-Kako bi praksu obavljali što je moguće bolje- rekao je ministar i istakao da se time želi poboljšati kvalitet kvadrova u Ministarstvu.

Nikola Selaković

Foto: Profimedia

U ime predstavnika 15 fakulteta sa šest univerziteta obratio se dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Zoran Mirković koji je poručio da je današnje potpisivanje protokola velika stvar za studente i državu.

-Treba da školujemo mlade ljude, jer je to višestruka korist. Naši najbolji studenti sa završnih godina osnovnih i master studija imaće priliku da se zaposle u Ministarstvu, hvala ministru na inicijativi- rekao je Mirković.

Izvor vesti: Srbija Danas