Vesti22.12.2021. 09:41

Širom Srbije niču voćnjaci u školskim dvorištima: Neobična akcija sa divnim ciljem

U školama širom sveta sadi se voće. Globalni cilj je u svakoj državi koja se priključila akciji 100.000 sadnica do kraja godine. Srbija se priključila među prvima, a Zrenjanin prednjači među gradovima.

Ovih dana u dvorištima zrenjaninskih osnovnih škola niču voćnjaci, a reč je o akciji kojom su se deca i nastavnici priključili gobalnom projektu ACT Fondacije “Pokret sadnje voća” koji za cilj ima ekološke efekte i nudi najmlađima uvek dostupno voće.
Ovoga puta učenici nižih razreda OŠ “Servo Mihalj” zasadili su 80 sadnica jabučastog, jagodičastog i orašastog voća, čiji će plodovi narednih godina biti dostupni svima.

voćnjak

Foto: Shutterstock

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji koji se priključio globalnoj akciji sadnje voća u školama, a sve je počelo pre nekoliko dana uz učešče više stotina osnovaca. Cilj je da se u celom svetu do kraja ove godine zasadi 100.000 sadnica voća.

-Urađeno je u šest škola u Zrenjaninu i cilj nam je da do proleća zasadimo 1.000 sadnica, sve zavisi kako nas vreme bude služilo. Zrenjanin je jedan od prvih gradova, mada se uporedo sadi u Nišu, Valjevu, Novom sadu, Beogradu, Vršcu- kaže Maja Halasev, koordinator projekta “Pokret sadnje voća” za Srbiju.

Devi Mohan, predsednica ACT fondacije, kaže da su aktivni u više od 80 zemalja, a da su registrovani u 18.

voćnjak

Foto: Shutterstock

-Tu gde smo registrovani 100 posto se dešava, a stalno mi javljaju evo mi smo uradili, tako da to se menja, ali cilj nam je do kraja ove godine zasadimo 100.000. Sada smo na 23.450- rekla je Devi Mohan.

Dugoročno gledano projekat sadnje voća u školama trajaće naredne tri godine, a najavljeno je učešće i vrtića, srednjih škola i fakulteta većine gradova u Srbiji kao bi se omasovio pokret neobičnog ekološkog uređenja urbanih sredina.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS