Vesti29.07.2021. 12:34

ŠEST UNIVERZITETA U SRBIJI SABRALO PREOSTALA SLOBODNA MESTA: Koliko je tačno nepodeljenih indeksa ostalo

Šest državnih univerziteta u Srbiji sabralo je preostala slobodna mesta za drugi upisni krug koji će se odigrati u prvoj polovini septembra.

Koliko je tačno nepodeljenih indeksa ostalo zna se na univerzitetima u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, Kosovskoj Mitrovici i na univerzitetu umetnosti u Beogradu, dok se u Novom Sadu još prikupljaju podaci.

Ono što je karakteristično za sve univerzitete jeste da je najviše mesta ostalo na fakultetima nastavničke struke, kao i na onim koji školuju agronome, šumare…

Kao i uvek mesta su popunjena na medicinskim smerovima, psihologiji, fakultetima gde se školuju IT stručnjaci. Ipak, praznih mesta ostalo je na Medicinskom fakultetu Nišu i to 72, što se nije dogodilo godinama unazad. Razlog je, kako kažu na niškom univerzitetu, loše urađen prijemni ispit.

Tako je na Medicinskom fakultetu u Nišu na budžetu bilo mesta za 180 kandidata, od prijavljenih 306 tek 149 njih prešlo je prag za upis od 31 poen. Na stomatologiji je od 60 mesta popunjeno samo 26, a prijemni je polagalo 95 brucoša.

– Ovo je nova situacija za Medicinski fakultet u Nišu. Pandemija je uticala na kvalitet nastave, ali i na pripreme za prijemni ispit. To bi mogao biti realan razlog za slabu prolaznost. Interesovanje za medicinu bilo je neznatno manje nego prošle godine, ali su brucoši loše odradili prijemni – rekao je prodekan za nastavu za studije medicine Rade Čukuranović.

I na Univerziteu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici na Medicinskom fakultetu ostalo je 25 slobodnih mesta.

Inače, najviše upražnjenih mesta nakon prvog upisnog roka ima na Univerzitetu u Beogradu – ukupno 2.872, od čega na budžetu 1.286 i 1.495 za samofinansirajuće studente.

– Ove godine ostalo je manje slobodnih mesta nego lane kada je za drugi krug ostalo ukupno 3.310 mesta – kaže prof. dr Petar Bulat, prodekan za nastavu UB i dodao:

– Primetno je da na svim fakultetima gde se školuju nastavnički kadrovi ima mnogo slobodnih mesta, poput Matematičkog, Hemijskog ili Filološkog fakulteta. Nastavnička mesta nisu mnogo atraktivna.

Filozofski fakultet spomenik Njegošu

Foto: Srbija Danas

Na kragujevačkom univerzitetu ostalo je 531 mesto na budžetu i 745 za samofinansirajuće – ukupno 1.276. Popunjena su mesta na medicini i psihologiji, a još indeksa ima na Agronomskom fakultetu (79) Fakultetu tehničkih nauka u Čačku (110).

Na Univerzitetu u Nišu ostalo je 605 mesta na budžetu i 884 za samofinansirajuće studente – odnosno ukupno 1.489 mesta.

Na državnom Univerzitetu u Novom Pazaru za drugi septembarski rok ostalo je 471 mesto, od čega 267 budžetskih i 204 za one koji sami plaćaju školovanje. Najviše ih ima na Departmanu za matematičke nauke – 101, a slede tehničke nauke (79), biotehničke (52), dok su popunjena mesta na arhitekturi, kao i budžetska mesta na ekonomiji, poslovnoj informatici, psihologiji, engleskom…

Na Univerzitetu u Prištini na budžetu je ostalo 513 mesta, a na samofinansiranju 389, ukupno 902 mesta. Najviše ih je na Prirodno-matematičkom – 79, Poljoproivrednom 77, Medicinskom 25.

Na Univerzitetu u Novom Sadu upis je produžen, pa broj slobodnih mesta još nije poznat.

Ima indeksa i za muzičare
Na Univerzitertu umetnosti u Beogradu slobodnih mesta ostalo je na Fakultetu muzičke umetnosti, i to 33. U prvom roku indeksi su razgrabljeni na Fakultetu primenjenih umetnosti i Fakultetu dramskih umetnosti koji će u septembru raspisati konkurs za studiranje uz rad i biće primljeno 22 brucoša. A na Fakultetu likovne umetnosti prvi upsni krug održaće se krajem avgusta.

Izvor vesti: Srbija Danas/Novosti