Vesti04.01.2022. 10:38

Selo Dobrotin u koje rode rado svraćaju: Dečja graja ispunjava seosku školu, a mesta u klupama popunjena

Dobrotin, selo kod Leskovca, prema istorijskim podacima datira još iz 16. veka. Nalazi se u blizini Grdelice na desnoj obali Južne Morave. Kako mu i samo ime kaže to je selo dobrih ljudi, ali i dece koja se sve više rađaju. Rode rado sleću u Dobrotin. Što je više gnezda, to je seoska škola punija.

Iz godine u godinu broj učenika u školi se povećava. Nedavno je objekat potpuno rekonstruisan, ostalo je da se uradi još samo centralno grejanje za šta je projekat spreman. Rad sa decom za učiteljice koje su i same iz Dobrotina predstavlja zadovoljstvo.

-Na svu sreću dece ima, kad izađete iz škole čuje se vesela dečija graja, volela bih da se to nastavi- kaže učiteljica Marina Ristić.

-Ovo su divna deca, atmosfera u školi je stvarno divna, blagodet ove škole je zato što smo odmah pored Južne Morave- dodaje učiteljica Jelena Kostić.

selo Dobrotin

Oko 300 meštana uglavnom se bavi stočarstvom. Svi putevi u selu su asfaltirani, atarski nasipani.

-Malo nam je selo kao i turističko, mnogi dolaze leti u Moravu na kupanje na plaže na sedenje- navodi Jelka Kostić iz Dobrotina.

-Uređeni su atarski putevi, uređeni su imobolijari, par sportskih terena dobili smo sledeće godine rehabilitaciju asfalta- naglašava Dragan Marković Ramadan, MZ Dobrotin.

Ovde žive vredni ljudi koji za sebe vole da kažu da su složni, jer kada nešto naume da urade onda to i ostvare. Ponosni su na crkvu koju su sami izgradili uz veliku podršku nekadašnjeg vladike niškog i patrijarha srpskog Irineja.

-Onda sam mu rekao ovde će biti anđeoska kapija da je tako nazovemo. Patrijarh mi je odmah dao usmeni blagoslov i rekao da si živ i zdrav- ističe Božidar Đorđević iz Dobrotina.

Dobrotin – selo dobrih ljudi, kapija anđeoskih vrata, iz kojeg nema iseljavanja u kojem ima sve više dece. Jednostavno u Dobrotinu je dobro živeti.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS