Vesti03.11.2021. 08:33

Sedam poslova koje možete raditi odmah nakon studiranja: Iskustvo nije neophodno, a ni rad iz kancelarije

Početkom 2020. godine, svet se našao usred nove digitalne revolucije, a neke od navika koje su tada ustanovljene, zadržale su se i nakon ukidanja restriktivnih mera. Veliki broj posladavaca modifikovao je režim rada zaposlenih, omogućavajući im veću slobodu. Rad od kuće postao je rad sa najrazličitijih lokacija. To je otvorilo vrata mogućnosti zapošljavanja ljudi iz lokalnih zajednica i teže zapošljivih kategorija, što je velika prilika – i za poslodavce i za privredu. Takođe, neki od ovih poslova mogu se raditi i tokom studija ili odmah nakon studija kao prvo radno iskustvo.

Ovo je sedam najpoznatijih remote poslova koje možete obavljati sa praktično bilo kog mesta.

1. Copywriting
Ukoliko volite da se igrate rečima i na pravi način znate da prenesete ključne poruke, posao copywriter-a je pravi za vas! Kao copywriter možete pisati članke na različite teme za brojne portale, blogove, društvene mreže i druge oblike medija, a najbolje od svega je što u skladu sa temom možete da odaberete prostor za rad koji će vas najbolje inspirisati.

2. Digitalni marketing
Digitalni marketing i marketing na društvenim mrežama postali su glavni adut kako velikih kompanija tako i malih lokalnih biznisa, pa je i potražnja za ovom profesijom znatno porasla u protekle dve godine. Neophodno je poznavati osnovne alate poput optimizacije, oglašavanja na društvenim mrežama, ali i kreiranje kreativnog sadržaja za klijente, a sama razmena i egzekucija nije moguća bez dobre internet veze.

digitalni marketing

3. Podučavanje
Ukoliko ste ekspert u određenoj oblasti i umete da prenesete to znanje drugima, online podučavanje može biti idealno za vas. Osim toga što radite remote, imate mogućnost da sami organizujete svoje vreme i stvorite raspored koji vama odgovara. Od rada sa decom i učenja nekog stranog jezika, pa sve do pružanja pomoći u usavršavanju neke oblasti ili programa, i to čak i u video formatu.

4. Prevođenje
Kao prevodilac možete da radite od svoje kuće za kompanije širom sveta. Prevodilačke usluge potrebne su u različitim oblastima poslovanja, pa možete prevoditi širok spektar materijala – od naučnih članaka, knjiga do sudskih presuda.

5. Web dizajn
Za uspešno savremeno poslovanje neophodne su web stranice pa su web dizajneri u današnje vreme veoma tražene i dobro plaćene pozicije. Osim poznavanja osnova web dizajna, potrebno je da imate i kreative u sebi kako biste uspešno odgovorili na zahteve klijenata, srećom, druge web stranice su tu da ih pretražite i dodatno se inspirišete.

web design

Foto: Shutterstock

6. Programiranje
Softverski inženjering i programiranje najpopularnija su profesija na zemlji trenutno. Uzimajući u obzir da nam rad i funkcionisanje zavise od brojnih aplikacija, upravo su oni ti koji život svih nas čine lakšim i jednostavnijim, a najbitnije je što se posao može obavljati bilo kad i bilo gde.

7. Računovodstvo
Glavne aktivnosti računovođe predstavljaju pregledanje i prikupljanje finansijskih dokumenata za pojedince i kompanije. Posao obuhvata pružanje saveta po pitanju finansijskih tokova i održavanja kompanije finansijski stabilnom na osnovu budžeta kojim raspolaže i operativnih troškova. Uzimajući u obzir te aktivnosti, posao u potpunosti može da se radi onlajn i ne zahteva ništa drugo, osim dobre i brze internet konekcije.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Nova