Vesti02.12.2021. 08:11

Sedam ministarstava u borbi protiv nasilja nad decom: Platforma “Čuvam te” štiti i edukuje

Potpisan je Protokol između sedam ministarstava i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu o pružanju međusektorskih usluga putem softverskog rešenja „Čuvam te”, u cilju zaštite od zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja i eksploatacije dece.

Protokol su potpisali prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Ratko Dmitrović i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu dr Mihailo Jovanović. Dodatno potpisnici Protokola su i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija.

Platforma „Čuvam te“ će prvi put povezati sve nadležne institucije za borbu protiv nasilja i zahvaljujući njoj pratiće se svaka prijava na nivou države na jednom mestu, kao i sam tok rešavanja. 

 

potpisivanje sporazuma

Foto: Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu

U ovom trenutku se radi na planiranju i razvoju softverskog rešenja koje će omogućiti da se svaka prijava nasilja adekvatno evidentira kako bi u svakom trenutku bio dostupan status prijave, njen tok i ukoliko predmet nije završen, koji je konkretan razlog za to. Cilj je da na jednom mestu postoji detaljna analitika svih prijava, da vidimo kako se po svakoj prijavi postupa i gde su problemi.

Platforma „Čuvam te“ uspostavljena je u martu 2021. godine kao prva nacionalna platforma za sva pitanja zaštite i prevencije različitih vrsta nasilja koje uključuje decu.

Platforma predstavlja jedinstveno i bezbedno mesto za građane da se informišu i edukuju, a u budućnosti i prijave nasilje putem platforme kada ta funkcionalnost bude omogućena. Na ovoj jedinstvenoj platformi, građani mogu da se informišu o tome šta se sve podrazumeva pod nasiljem koje uključuje decu, koje ustanove se uključuju i kako postupaju, kako mogu da spreče i utiču na prevenciju nasilja kojem bi njihovo dete moglo biti izloženo.  Takođe, svi mogu da se edukuju i  pohađaju onlajn obuke.

Cilj  Nacionalne platforme „Čuvam te“ je omogućavanje sinergije delovanja ministarstava,  reprezentativnih sindikata u prosveti i organizacija civilnog društva. Na edukativnom delu platforme je oko 30.000 registrovanih korisnika, od toga preko 4800 učenika, 1700 roditelja i više od čak 23.000 nastavnika.

Izvor vesti: Srbija Danas