Vesti16.11.2021. 12:57

Saopštene lepe vesti za akademce: Velika promena u studentskim domovima u Srbiji

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je povodom Međunarodnog dana studenata da će biti nastavljena ulaganja u infrastrukturu u oblasti visokog obrazovanja kako bi studenti dobili još bolje uslove za učenje i rad.

Osim rekonstrukcije i izgradnje novih zgrada fakulteta, predviđena je i izgradnja novih studentskih domova i proširenje kapaciteta postojećih. Ministar je podsetio da je ove godine unapređen i zakonski okvir i to usvajanjem dva važna zakona – Zakona o studentskom organizovanju i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Zakon o studentskom organizovanju u centar stavlja studenta i, što je posebno važno, prvi put je uređen položaj i finasiranje studentskih organizacija.

– Mislim da je ovo veoma važno našim akademcima, jer će im pomoći da bolje organizuju studentski parlamentarni život i omogući im da aktivno učestvuju u radu visokoškolskih institucija – ocenio je Ružić i dodao da je ovaj Zakon rezultat veoma dobre saradnje Ministarstva i Studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS).

Branko Ružić

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ružić je poručio da je za unapređenje oblasti visokog obrazovanja veoma važna dobra saradnja sa predstavnicima studentskih udruženja i organizacija.

Međunarodni dan studenata obeležava se kao simbol borbe za demokratsko društvo i bolje obrazovanje u znak sećanja na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 praških studenata koji su protestovali protiv okupacije.

– Studenti su uvek tokom istorije bili nosioci novih ideja, borili se za očuvanje ljudskih sloboda, bolje društvo i bolje obrazovanje. Svakoj zemlji potrebni su mladi ljudi koji će svojim znanjem i talentom doprineti ekonomskom i društvenom napretku – naveo je Ružić.

 

Izvor vesti: Srbija Danas