Vesti07.10.2021. 04:44

Šansa za studente IT-a sa novosadskog Univerziteta: Znanje primenjeno u praksi ključno za buduće zaposlenje

Kompanija Continental Automotive Serbia, koja u Novom Sadu trenutno zapošljava 650 inženjera u Razvojno istraživačkom centru i 150 stručnjaka u proizvodnji, planira proširenje poslovanja i liderstvo u oblasti IT industrije u Srbiji.

Zato su danas sa Prirodno-matematičkim fakultetom (PMF)novosadskog Univerziteta potpisali ugovor o saradnji.

Prema rečima generalnog direktora ove kompanije za Srbiju, Saše Choringe, ono što su u Novom Sadu osmisli njihovi inženjeri je “Made in Serbia”.

-Srbija nudi kvalitetne kadrove, ali i celokupno okruženje je dobro za razvoj kompanije. Mi u Rumuniji imamo 21.000 zaposlenih, a moja je vizija da i u Srbiji postanemo jedna od najznačajnijih kompanija. Zato širimo mrežu obrazovnih institucija koji školuju buduće stručnjake za nas. Mi smo specifični, nismo kao ostale IT firme, jer je našim inženjerima potrebno znanje i iz elektronike i mašinstva, a ne samo programiranja. Ali na vašim fakultetima steknu dobru bazu i vrlo brzo se prilagode konkretnim poslovima- rekao je Choringa.

Ugovor sa Continental Automotive Serbia u ime Prirodno-matematičkog fakulteta novosadskog Univerziteta potpisala je dekan, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević.

studenti

Foto: Shutterstock

Ovaj sporazum je izuzetna prilika za studente da svoja široka znanja primene na realnim problemima i da posle prakse u Kontinentalu izađu na tržiste sa dragocenim iskustvom, kazala je Pavkov Hrvojević.

PMF Novi Sad školuje IT stručnjake na dva programa Departmana za informatiku, računarske nauke i informacione tehnologije, ali i na Departmanu za matematiku na kojem uskoro počinje program veštačka inteligencija, koji je nagrađen na konkursu Ministarstva prosvetem nauke i tehnološkog razvoje.

PMF je sklopio nekih 50 ugovora, uglavnom sa kompanijama iz Vojvodine i Novog Sada koji su nešto kao siilikonska dolina Srbije. To su sve prestižne kompanije koje primenjuju svetske standarde i prezadovoljni su našim studentima, ali i student praksom. Saradnja sa privredom je bitna, kako bismo znali kuda da idemo i već imamo predmete koje su definisale kompanije, kazala je dekanka PMF Novi Sad.

Ova saradnja, prema rečima obe strane, doprineće razvoju i kompanije Continental, ali i naučno nastavne baze iz koje potiču njihovi budući zaposleni.

Izvor vesti: Srbija Danas