Vesti06.10.2021. 09:32

Šansa za novo iskustvo: Startuje školska razmena za srednjoškolce – izaberite školu Zapadnog Balkana

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić prisustvovao je u Beogradu predstavljanju programa razmene za srednje škole na Zapadnom Balkanu, koji je organizovala Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Program je predstavljen načelnicima školskih uprava u Srbiji, a događaju su prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije Emanule Žofre, nemački ambasador Tomas Šib, kao i direktorka Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) Ivana Antonijević.

Ministar Ružić istakao je da obrazovanje uz učenje, podrazumeva istraživanja i razvoj kreativnosti, ali i razmenu iskustva.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/​Dragan Kujundžić

-Stvaranje jakih i održivih veza među mladima, na kojima je budućnost, kako često kažemo, ostaje najvažniji mehanizam za proces pomirenja i izgradnju mira. I ne samo to. Ovim programom i svim vašim aktivnostima podstičete preko potreban dijalog i poboljšavate sticanje novih znanja i informacija – rekao je ministar Ružić.

Program školske razmene će se sprovoditi u naredne tri godine i pružiće podršku školama u osmišljavanju regionalnog programa školske razmene koji će omogućiti srednjoškolcima da učestvuju u dugoročnom progremu razmene koju organizuje ova organizacija. Učenici i profesori imaće priliku da putuju i predstavljaju svoju školu, kao i da upoznaju svoje domaćine u regionu.

Zainteresovane škole treba da se registruju na www.superschoools.net kreiraju svoj profil i pronađu partnersku školu iz regiona Zapadnog Balkana.

Izvor vesti: Srbija Danas