Vesti05.02.2022. 08:30

Samozaposlite se: Odmah nakon studija kreirajte biznis plan i država će to finansirati

Najveći broj poena na konkursu za sredstva za samozapošljavanje dobijaju proizvodne, zdravstvene i intelektualne delatnosti, a vrlo je važan i dobro urađen biznis plan, kaže Siniša Knežević iz Nacionalne službe za zapošljavanje. Značajno je i da li ste vlasnik poslovnog prostora, a prioritet, između ostalih, imaju mlađi od 30 godina.

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 12 javnih konkursa radi pružanja direktne finansijske podrške poslodavcima i nezaposlenima u Srbiji koji su na njihovoj evidenciji. Objasnio je da na pozivu za dobijanje sredstava za samozapošljavanje najveći broj poena dobijaju proizvodne delatnosti, delatnosti iz oblasti zdravstva i zdravstvenih usluga, kao i intelektualne delatnosti, među kojima su pravni poslovi. Zatim, kako dodaje, dolaze zanatske usluge, ugostiteljstvo.

Knežević ističe da prioritet imaju mladi ispod 30 godina starosti, osobe sa invaliditetom, pripadnici romske populacije, lica starija od 50 godina, viškovi zaposlenih, ljudi iz hraniteljskih porodica, tamo gde su oba supružnika ostala bez posla. Treći kriterijum koji je jako bitan prilikom bodovanja, kako je dodao, jeste poslovni prostor, odnosno da li osoba koja aplicira ima poslovni prostor u vlasništvu ili u zakupu.

pravnica

Foto: Shutterstock

-Za vlasništvo se više dobije, a to se dokazuje kupoprodajnim ugovorom, overenim kod notara ili odgovarajućom dokumentacijom iz Republičkog geodetskog zavoda ili Poreske uprave- navodi Knežević.

Napomenuo je i da je Beograd u kategoriji razvijenih područja, a ona koja su manje razvijena dobijaju više bodova.

Mnogo zavisi od dobro urađenog biznis plana

Knežević ističe da mnogo zavisi i od dobro urađenog biznis plana, za šta se prolazi obuka.

-Da bi lice uopšte apliciralo za poziv za samozapošljavanje, mora da ispuni dva uslova – da bude na evidenciji nezaposlenih i da prođe dvodnevnu obuku ‘Put do uspešnog preduzetnika’, gde se dobijaju određeni pravno-ekonomski aspekti kako bi ta delatnost, radnja ili neka druga firma mogla da posluje- napominje Knežević.

Što se tiče kontrole sredstava, Knežević objašnjava da NSZ ima obavezu da isprati svakog dobitnika sredstava u roku od 12 meseci nakon zaključenja ugovora.

-Lice je obavezno da ta sredstva utroši onako kako ugovorne odredbe kažu. Nakon toga donosi odgovarajuću dokumentaciju i potvrdu iz Poreske uprave da su porezi i doprinosi namireni- navodi Knežević.