Vesti28.01.2022. 12:54

Ružićeva ohrabrujuća poruka: Ministar objasnio šta je osnovni plan države

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je na Svetosavskoj akademiji da se ponosi činjenicom da je u teškim vremenima, pre svega zahvaljući razvoju privrede, država obrazovanje stavila u vrh prioriteta.

-Nema razvoja države i društva bez većeg znanja i bolje primene stečenih znanja- rekao je Ružić sinoć na svečanosti.

On je naveo da je jučerašnji dan trenutak da se sa ponosom istaknu učenici, studenti, vaspitači, kao i profesori koji su, kako je rekao, u izazovnim vremenima uspeli da svoje znanje, veštine i kreativnost usmere na opštu dobrobit svoje države i svoga naroda.

-Stojim pred svima vama zahvalan što je oodržan kontinuititet obrazovanja i u vreme pandemije, kao i na tome što nismo dozvolili da obrazovanje u bilo kom momentu stane, a uspeli smo i da radimo na njegovom unapređivanju- rekao je Ružić.

Ministar je istakao da je obrazovanje u svakom društvu najvažniji i najkompleksniji proces i sistem, a da ga odlikuju posebnost i dinamičnost.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

-Znanje je pokretač razvoja u svim oblastima počev od privrede preko zdravstva do odbrane kulture sporta religije i politike i zbog toga obrazovanje prožima sve apskete društva i pojedinaca- rekao je Ružić.

Kako je istakao, istorija srpskog naroda pokazuje da smo oduvek imali pojedince koji su na temelju svog znanja, energije i veština umeli da duboko razumeju svoje vreme i čovekovu potrebu za znanjem.

-Na početku te vertikale stoji ličnost Rastka Nemanjića. Prvi je uspostavio poredak…Prosvetiteljska misija Svetog Save zasnovana je na razvijanju čovekovih duhovnih vrednosti utemeljenih na jačanju njegovih sposobnosti da ne misli o trenutnim potrebama već o dugoročnim- rekao je on.

Ružić je istakao da je sistem obrazovanja i vaspitanja u Srbiji kompatibilan sa evropskom obrazovnom praksom. Nagrade koje osvajaju naši đaci na međunarodnim takmičenjima, radovi naših istraživača aktivnosti naših profesora na stranim fakultetima pokazuju da šira međunarodna zajednica prepoznaje domete našeg obrazovanja, dodao je ministar. Kaže da o tome svedoče svi koji su sa našim diplomama otišli da rade širom sveta, kao i strani studenti na našim univerzitetima.

Izvor vesti: Srbija Danas