Vesti05.08.2022. 02:39

Ružić: Priča o zatvaranju nekih škola je besmislena

Povodom spekulacija koje su se pojavile u javnosti da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastoji da zatvori seoske škole spajanjem odeljenja različitih razreda ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je rekao da je u pitanju potpuna besmislica.

On objašnjava da Ministarstvo ne zatvara škole niti čini išta na štetu učenika.

“Prioritet Ministarstva uvek je bio i biće učenik!“, ističe on.

Spajanje učenika različitih razreda nije gašenje škole, kao što je to predstavljeno u javnosti, niti je novina u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Ovakav vid nastave primenjuje se godinama unazad u pojedinim manjim mestima u školama sa malim brojem učenika od prvog do četvrtog razreda. Takve škole su i danas i realnost i potreba. Upravo na predlog direktora, poslednjim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, data im je mogućnost, a ne obaveza, da zbog bolje organizacije i kvaliteta nastave, spoje učenike različitih razreda i od petog do osmog razreda.

„Tendencija Ministarstva ovim novinama u zakonu nije da škole ugasi, već da se omogući model nastave koji će za decu biti podsticajan i koji će im omogućiti socijalizaciju i timski rad koji su veoma važan segment obrazovanja i kvalitetnog razvoja učenika“, istakao je on.

I danas, prema njegovim rečima, postoje mesta u Srbiji u kojima školu pohađa samo šest učenika od prvog do osmog razreda, kao i da je trenutno 69 osnovnih škola sa manje od 50 učenika, a ne 350 kako se navodi u medijima.

Ministar je rekao da razume i da pojedini izlaze u javnost radi političke promocije ili borbe za funkciju, ali šta god da je motiv, javnosti treba da se kaže istina i svi treba da budemo svesni činjenice da se decenijama unazad suočavamo se belom kugom, da je ona karakteristična za male seoske sredine i da su se neke škole zatvorile same od sebe, jer nije bilo više učenika u tim mestima.

Važno je podvući da kada je reč o matičnim školama, prošle godine nijedna škola nije zatvorena. Dešavalo se da je privremeno prestalo sa radom neko izdvojeno odeljenje škole jer u toj školskoj godini nije bilo učenika koji su stasali za upis u prvi razred, kao i učenika u bilo kom drugom razredu osnovne škole. Bilo je slučajeva i da su ponovo otvarane kada su stasale nove generacije ili je došlo do priliva stanovništva.

Tagovi:
Izvor vesti: Srbija Danas