Vesti23.12.2021. 10:35

Romska deca napuštaju školu usled pandemije: Podaci zabrinjavajući, a onlajn nastava dodatno pogoršala stanje

Šef kancelarije projekta “Integracija Roma” Veća za regionalnu saradnju Orhan Usein rekao je u Beogradu, da je, zbog kovida, u regionu stopa napuštanja škole romske dece povećana za 11 odsto.

Usein je, na otvaranju regionalne konferencije o društveno-ekonomskom uticaju kovida na Rome na Zapadnom Balkanu rekao i da je svaki drugi prijavio smanjen prihod zbog uticaja korona virusa, saopštili su organizatori skupa.

-Regionalne analize uticaja kovida na Rome u regionu potvrdile su da su najveće (negativne) posledice za Rome u oblasti zapošljavanja i obrazovanja- rekao je on.

Prema njegovim rečima, tri od četiri romska deteta nisu dobila pomoć tokom nastave putem interneta, ni od nastavnika niti od drugova i drugarica iz razreda.

škola

-Stopa napuštanja škole je povećana za skoro 11 odsto na regionalnom nivou, uglavnom zbog teške finansijske situacije porodica, jer je svaki drugi Rom prijavio smanjen prihod- rekao je on.

Predstavnica za romske inicijative Fondacije otvoreno društvo, Neda Korunovska dodala je da je nedavno istraživanje ove organizacije dokazalo da se ljudi koji rade u privatnom sektoru slažu da je većina Roma diskriminisana kao radna snaga i kada imaju iste kompetencije i veštine kao i drugi.

Koordinatorka za romske politike u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Marta Garcia Fidalgo je ukazala da „”više ne možemo raditi kao do sada”.

-Naša podrška i politika se trebaju revidirati, a ta revizija treba obuhvatati različite oblasti, uključujući i promenu redosleda prioriteta- rekla je ona.

Navela je da „prioritet ostaje isti, ali hitnost zahteva usmerenje na stvari koje trebaju biti prve na spisku“.

škola

-Nove oblasti, kao što su anticiganizam, digitalni i zeleni program, trebaju postati deo naših aktivnosti- rekla je ona.

Konferenciju je organizovao projekat „Integracija Roma“, a okupilo se oko 70 predstavnika javnih institucija sa Zapadnog Balkana zaduženih za integraciju Roma, kao i predstavnika međunarodnih organizacija, civilnog društva i Evropske unije.

Izvor vesti: Srbija Danas