Vesti21.10.2021. 12:50

Roditelji žele da im dete ide na onlajn nastavu, ali ostali đaci ne idu: Problem je rešiv, postoji jedan način za kompromis

Početak školske godine doneo je neočekivano lošu epidemiološku situaciju u Srbiji, a od septembra brojimo rekordan broj zaraženih od početka pandemije. To se odrazilo i na veliki broj kovid pozitivne dece kao i smene načina rada škola sa onlajna do neposredne nastave i kombinacije ova dva modela. Ipak, ono što je zanimljivo jeste da postoji mogućnost da dete i dalje ide na onlajn nastavu neznavisno od modela po kom škola funkcioniše.

Krajem avgusta zbog zabrinjavajuće epidemiološke situacije doneta je odluka da se nastava odvija prema tri modela, takozvanom “semafor modelu”. Dakle, škole u onim gradovima gde je epidemiološka situacija stabilnija idu redovno na nastavu. Ali zato gradovi u kojima je epidemiološka situacija “klimava” idu po kombinovanom modelu što uslovno rečeno znači da se malo ide na nastavu, a malo onlajn. U najgorem slučaju, učenici idu u potpunosti na onlajn nastavu, a školsku godinu su tako počeli đaci iz Tutina.

Odluka o tome po kom modelu škole rade se revidira svake nedelje u zavisnosti od epidemiološke situacije u gradu u kome se obrazovna ustanova nalazi. Ipak, mnogi su roditelji prethodne godine tražili da im deca idu na onlajn nastavu iz straha od zaražavanja same dece ili da ne bi doneli virus u porodicu. Takva mogućnost, čini se ove godine nije predviđena, a korona vreba i dalje.

Sudeći po pričama roditelja beogradskih školaraca dešavalo se da kovid pozitivni roditelji šalju decu u školu jer mališane u takvim slučajevima nema ko da čuva. Takođe, nije neuobičajeno da se u školi pojave deca crvenog nosića koja kašlju, a zbog neodgovornosti roditelja nisu bila na pregledu.

đak

Foto: Profimedia/ilustracija

– Sin je u septembru napunio 10 godina, stoga nije vakcinisan. Zdravo, jako i jedro dete sa maltene praznim zdravstvenim kartonom. Od utorka je u njegovom odeljenju bilo petoro zaražene dece, verovatno i više jer su se neka deca ‘istrčala’ i rekla da su im roditelji zaraženi, a decu su slali u školu – ispričala je majka desetogodišnjeg Stefana koji se razboleo od korone.

Ako hoćete da vam dete ide u školu online, postoji opcija

Prošle nedelje u školama je bilo zaraženo skoro 3.500 učenika i iz svih mogućih komplikacija i razloga neki roditelji bi najviše voleli da njihovo dete nastavu pohađa onlajn. Ipak, to nije baš tako lako izvodljivo kao prošle školske godine.

– Ukoliko škola radi po prvom modelu, odnosno, đaci pohađaju redovno nastavu, to nije moguće. Dakle, od ove godine roditelji neće moći samo da kažu da ne žele da njihova deca idu u školu. Izuzetak je jedino ukoliko dete dostavi lekarsko opravdanje da ima neku hroničnu bolest ili spada u posebno osetljivu grupu ugroženu kovidom. U svim ostalim slučajevima mora da se ide regularno na nastavu – rekao je predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov.

Njegove reči potvrđuju i iz Ministarstva prosvete.

Ta opcija je rezervisana u slučaju da je učenik u većem riziku od kovida, ali na osnovu prethodno dostavljenog mišljenja lekara specijaliste koji je u odgovarajućoj grani medicine – rekli su iz ministarstva početkom školske godine.

Ipak, iako postoji mogućnost da se deca povuku na onlajn nastavu, u praksi to danas baš i nije zaživelo bar sudeći po rečima Markova koji je inače i profesor istorije u jednoj beogradskoj školi.

koronavirus

Foto: Shutterstock

– Broj dece zaražene koronom se malo smanjio. Nešto je manji nego u septembru, ali došao je do jednog nivoa i ne pada. Što bi rekli epidemiolozi, zaravnili smo krivu. Iako postoji mogućnost da deca pohađaju nastavu onlajn ukoliko imaju posebno opravdanje lekara, ne znam ni za jedan slučaj tako nečega u školi u kojoj radim – rekao je Markov.

Da je ova praksa retkost, potvrdio je i direktor srednje medicinske škole “Beograd” Predrag Jovanović.

– Manje je zaraženih učenika nego u septembru svakako. Sada su to neke brojke otprilike jedan do dva učenika dnevno na nivou cele škole. Ali kako po onom semafor modelu učenici srednjih škola u Beogradu već idu po kombinovanom modelu, praktično nema ni potrebe za tim. S tim da je bilo nekoliko i takvih zahteva, dece koja imaju hronična oboljenja ili su bila ozbiljnije bolesna i mi smo tim đacima izašli u susret – ispričao je Jovanović.

 

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Blic