Vesti19.10.2021. 10:06

Roditelji, oprez: Ukoliko vaša deca gledaju seriju Squid game, vreme je za brigu

Trenutno najgledanija serija među korisnicima Netfliks aplikacije u Srbiji je širom planete megapopularan južnokorejski serijal pod nazivom Igra lignje (Squid game). Serija koja je postala Netfliksovo najgledanije ostvarenje ikad, zapravo je izuzetno nasilan triler u kom se 456 ljudi koji su beskućnici ili su prezaduženi, očajni, bez nade, takmiče za konačnu nagradu od 39 miliona dolara.

Takmičenje se sastoji u naizgled sasvim bezazlenim igrama koje međusobno igraju – dečje igre koje svi oni pamte iz detinjstva. Ali, u tim dečjim igrama, svi oni koji izgube – umiru.

Možda ste za seriju samo čuli, a možda ste i jedan od onih koji su ostali budni do ranih jutarnjih sati gledajući je. Šta god da je u pitanju, svakako se nadamo da ste poveli računa o tome da svojoj maloletnoj deci ne dozvolite pristup ovom sadržaju.

squid game

Foto: Profimedia/ilustracija

Zašto nijedno dete ne treba da gleda Squid game?

“Igru lignje” kritikovali su nastavnici širom sveta koji su u strahu da bi deca mogla doći na ideju da imitiraju izazove iz serije, a posebno nasilne scene u kojima se takmičari ranjavaju i ubijaju.

Epizode serije sadrže vrlo nasilne scene u kojima se takmičari ubijaju ili teško ranjavaju. U svakoj epizodi likovi se takmiče u krvavim verzijama tradicionalnih igara. Ko pobedi, ide u sledeći krug, a gubitnik bude ubijen.

Igre se odvijaju u dvorcu koji liči na kesicu bombona, a čuvaju ga stražari obučeni u ružičasto.

Škole upozoravaju: Nasilje podstiče nasilje

-Dragi roditelji, zapazili smo da veliki broj naših učenika gleda Squid game. Primećeno je i da povećan broj dece počinje da kopira ove igre na igralištu, što dovodi do sukoba. Deca koja gledaju tu seriju izložena su strašnim prizorima nasilja i takvo ponašanje dece u školi nećemo tolerisati- stoji u pismu koji je direktor jedne američke škole uputio roditeljima đaka, a prenosi The Independent.

squid game

Foto: Profimedia/ilustracija

-Želim da vas podsetim da ova serija nije prikladna za mlađe od 15 godina i da je to naglašeno s razlogom. NIJE PRIMERENA ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA. Roditelji svakog deteta koje oponaša takvo ponašanje biće pozvani u školu i primeniće se sankcije. Molimo vas da ne zatvarate oči pred opasnostima ovog TV programa po vašu decu i umesto toga primenite pozitivno ponašanje. Pretvaranje da pucate jedni u druge nije prikladno niti prihvatljivo. Molimo vas da nas podržite u zaštiti naše dece- piše u nastavku apela i ova škola nije jedina koja je reagovala zbog pomenuta serije.

U kojoj meri su osnovci u Srbiji izloženi ovom sadržaju – ne znamo, ali apelujemo na roditelje da se ne zavaravaju kako je to “samo serija” i kako njihova deca jako dobro znaju da naprave razliku između fikcije i stvarnog života. Ovaj sadržaj nije primeren za osnovce i to je važno da imate na umu.

 

Tagovi:
Izvor vesti: Srbija Danas/Zelena učionica