Vesti11.08.2021. 08:15

RODITELJI, ĐACI, STIGLO ZVANIČNO OBAVEŠTENJE: Na koji način može da konkuriše za povraćaj novca za kupljene udžbenike

Grad Beograd doneo je odluku da podrži sve porodice koje imaju decu u prvom i drugom razredu osnovne škole. Novim projektom predviđeno je da roditelji dobiju novac nazad za neke od kupljenih udžbenika za predstojeću školsku godinu. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za RTS kaže da roditelji mogu da konkurišu od 20. avgusta do 30. septembra za refundaciju sredstva za četiri udžbenika.

Goran Vesić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da je Grad Beograd objavio konkurs za subvencionisanje, odnosno za bespovratna novčana sredstva za roditelje čija deca idu u državne škole na teritoriji Grada Beograda u prvi i drugi razred.

Svi roditelji, navodi Vesić, mogu da se jave na konkurs Fondacije za mlade talente Grada Beograda, koji će biti otvoren od 20. avgusta do 30. septembra.

– Mi, kao grad Beograd doneli smo odluku da deci za prvi i drugi razred kupimo četiri osnovna udžbenika – srpski jezik, matematiku, svet oko nas i izabrani strani jezik. Cena tih udžbenika zavisi od izdavača, a izdavače biraju same škole – kaže Vesić.

Goran Vesić

Foto: Srbija Danas

– Svi roditelji će sa potvrdom da su deca upisana u prvi razred, sa napomenom od kog izdavača je škola uzela knjige, moći da konkurišu za sredstva od naše Fondacije – rekao je Vesić i dodao da će Grad Beograd uplatiti tačan iznos za sva četiri udžbenika na žiro račun.

Naša procena, dodaje Vesić, da će svaki roditelj na žiro račun dobiti oko 6.000 dinara.

– Ovo je prvi put da Grad Beograd na ovaj način pomaže roditelje osnovaca, tako što će Grad Beograd refundirati sredstva. Naš poziv roditeljima je da se jave i iskoriste ovu priliku. Procedura je jednostavna, moguće je i sve onlajn uraditi – sa skeniranom potvrdom od škole, skeniranom ličnom kartom, kopijom platne kartice, mi sami uzimamo izvod iz matične knjige rođenih deteta. Posle nekoliko dana dobijate novac na račun – objašnjava gost Jutarnjeg programa.

Goran Vesić kaže da na teriotoriji Grada Beograda ima oko 34.000 dece koja idu u prvi i drugi razred, a najavio je i da će deca koja u državnim školama pohađaju treći, četvrti, peti i šesti razred od prvog septembra dobiti tablete.

– Roditelji će tablete zaduživati početkom septembra, oni su besplatni, posle tri godine postaju u njihovom vlasništvu. Tableti su osigurani i svaki će imati besplatni internet, sa MTS karticom, a dobiće digitalnu šifru – navodi Vesić.

Ističe da je Grad Beograd kupio skoro 7.000 laptopova za nastavnike i učenike od trećeg do šestog razreda, kao i da će ih svi dobiti do 16. septembra.

– Tabeleti će imati radno vreme, zaključavaće se u 22 časa, a otključavaće u 6 sati. Sa tableta će moći da se ide na sajtove koje je propisalo Ministarstvo obrazovanja – zaključio je zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić.

 

Izvor vesti: Srbija Danas