Vesti05.11.2021. 11:05

Roboti nastavnici uče decu u školama: U jednoj zemlji deci na raspolaganju potpuno novi pristup školovanju

Robot nalik igrački sa namrštenim plavim očima i zastavom Severne Koreje na grudima prolazi učionicom na Univerzitetu u Pjongjangu u nedavnoj demonstraciji alatki koje imaju za cilj da pomognu deci da nauče osnovnu matematiku, muziku i engleski.

Snimak, koji je emitovala severnokorejska državna televizija KRT, takođe prikazuje još dva veća plastična robota, od kojih svaki ima nejasno humanoidni izgled.

Severnokorejski lider Kim Džong Un se poslednjih godina zalaže za reformu obrazovanja podstičući tehnološke i naučne inovacije.

-Pomažem u podučavanju obrazovne tehnologije koja poboljšava dečju inteligenciju – rekao je 80 cm visok robot ženskim glasom, mašući rukama.

Drugi robot je imao lice sa smajlićem na ekranu ugrađenom u belu okruglu glavu, dok je treći nosio plavo plastično odelo i naočare sa belim okvirom, vidi se na snimku KRT-a.

https://twitter.com/AndyVermaut/status/1455826740639502337

Park Kum Hi, profesor na Univerzitetu u Pjongjangu, rekao je za KRT da je razvoj obrazovnih robota u početku imao svoje izazove, pri čemu roboti često odmahuju glavom kada im se postavljaju pitanja na korejskom i stranom jeziku.

-Nadogradnja inteligencije ovog robota bila je teška za mene kao nekoga ko je diplomirao psihologiju- rekao je Park.

Reči našeg uvaženog druga generalnog sekretara (Kim Džong Una) o usvajanju tehnologije veštačke inteligencije u obrazovanju su me uvek vodile na pravi put.

Na snimku KRT-a se vide učenici osnovnih škola kako nose maske kako se pozdravljaju za robotom na času muzike, matematike i engleskog.

-Halo? Drago mi je. I meni je drago. Kako se zoveš? – pitaju dvoje dece na engleskom.

Severna Koreja je ponovo otvorila škole u junu prošle godine, ali je uvela obavezu da deca nose maske tokom nastave i postavljene su stanice za dezinfekciju.

Ova izolovana zemlja nije zvanično prijavila nijedan slučaj korona virusa, ali je uvela stroge mere protiv virusa, uključujući zatvaranje granica i ograničenja putovanja u zemlji, a stručnjaci kažu da se izbijanje korone tamo ne može isključiti.

 

Izvor vesti: Srbija Danas