Vesti23.11.2021. 10:07

Revolucionarna preduzetnička ideja: Gimnazijalke iz Guče oduševile Evropu i Aziju, a donele i medalju kući

Među 10 evropskih zemalja na Evroazijskom takmičenju u učeničkom preduzetništvu, tim srednje škole “Dragačevo” osvojio je drugo mesto. Gimnazijalke iz Guče sa svojom poslovnom idejom donele su srebro Srbiji, ali i prvu takvu međunarodnu nagradu školi i gradu.

Još su gimnazijalke, ali bi njihova poslovna ideja mogla biti revolucionarna u budućnosti. Biorazgradiva sočiva koja blokiraju štetnu plavu svetlost elektronskih uređaja, mogla bi da zamene naočare.

-Često se osećam nelagodno sa naočarima, opadne mi samopouzdanje, i to ne samo meni. To smo ubacili kao prednost sa našim sočivima- kaže učenica srednje škole “Dragačevo” u Guči Gorana Terzić.

Gimnazijalka Jana Domanović smatra da će joj iskustvo na Evroazijskom takmičenju u učeničkom preduzetništvu pomoći u daljem profesionalnom razvoju.

-Planiram da upišem ili Hemijski ili Biološki fakultet. Smatram da će to iskustvo doprineti daljem razvoju u profesiji- dodaje.

Milica Stojić, učenica srednje škole “Dragačevo” u Guči, kaže da je “bilo zanimljivo jer je imala priliku da nauči o ekonomiji i uopšte o ovakvim načinima saradnje”. Sedam godina preduzetnička sekcija u Guči prerasta u rasadnik mladih iz dragačevskog kraja, kojima je ova vannastavna aktivnost obezbedila i sigurnije korake u budućnost.

Dragačevo

Foto: RTS/PrintScreen

-Učestvovala sam i na drugim takmičenjima, kao što su Poslovni izazov učeničke kompanije, ali je do sada ovo bio najveći uspeh i za moje drugare i za našu školu, kao i za dostignuća mladih u Srbiji – kaže učenica srednje škole “Dragačevo” u Guči Vanja Obradović.

Milena Obradović, profesorka ekonomske grupe predmeta srednje škole “Dragačevo” u Guči, navodi da su učestvovali na brojnim takmičenjima.

-Pokazali smo značajne rezultate na tim takmičenjima. Učenici koji su prošli kroz preduzetničku sekciju upisivali su fakultete, koji su u vezi sa ekonomijom i preduzetništvom- ističe Obradovićeva.

Da su mladi iz Srbije kreativni i sposobni da pametno predstave zemlju, grad i školu, pokazale su dragačevske gimnazijalke iz Guče. To dokazuje i druge mesto, koje su osvojile ispred vršnjaka iz zemalja Evropske unije, Azije i Afrike.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS