Vesti17.11.2021. 08:39

Rešeno pitanje udžbenika na albanskom jeziku: Srpsko školstvo iz dana u dan napreduje

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je kroz razgovore sa predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca rešeno pitanje udžbenika na albanskom jeziku.

Ružić je boravio u Bujanovcu gde je imao zajednički sastanak sa ambasadorom OEBS Janom Bratu, ministarkom za ljudska prava Gordanom Čomić i predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Ragmijem Mustafom, ocenivši da je “razgovor bio ne samo uspešan” već i da su za mesec dana sa predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine “rešena i pitanja udžbenika na albanskom jeziku”.

On je naglasio “spremnost Ministarstva prosvete da doprinese unapređenju uslova za normalan život, za ulaganje u mlade, za negovanje različitosti kao naše vrednosti, za kreiranje još tolerantnijeg i boljeg društva”.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Ružić je ukazao da je Vlada Srbija “poznata po svom kontinuiranom radu na unapređenju položaja pripadnika nacionalnih manjina u svim sferama života, pa i u obrazovanju”.

-Upravo su rezultati Srbije iz ove oblasti širom sveta hvaljeni i isticani kao odlični. Trenutno, na 41. zasedanju Uneska u Parizu, Srbija je u izveštaju pomenuta čak 30 puta kao primer dobre prakse kada je reč o inkluziji u obrazovanju- ocenio je Ružić.

 

Izvor vesti: Srbija Danas