Vesti10.01.2022. 09:15

Rekordan budžet za škole i vrtiće: Beograd dobija 11 novih predškolskih ustanova

Već dve godine budžet za obrazovanje premašuje 200 miliona evra, što je skoro tri puta više nego 2012. godine kada je predškolskim ustanovama i školama bilo namenjeno tek oko 86 miliona evra.

U proteklih pet godina rekonstruisano je više od 45 vrtića i 115 škola za šta je izdvojeno više od 4,6 milijardi dinara. Otvoreno je 18 novih obdaništa, od kojih su četiri novoizgrađena, a u ostalim je adaptiran prostor u drugim ustanovama i pretvoren u vrtiće. Samo od početka ove godine 1,5 milijardi dinara je uloženo u rekonstrukciju obrazovnih ustanova.

U razgovoru za “Novosti” Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, otkriva planove za narednu godinu i sumira rezulatate petogodišnjeg mandata na čelu Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Gak ističe da, iako je zadovoljan učinjenim, u 2022. godini ima veća očekivanja. Investiocioni talas u obrazovnim ustanovama se nastavlja i u narednom periodu, a fokus ostaje na kapitalnim projektima.

– Najveći projekat će, svakako, biti rekonstrukcija Devete gimnazije. Vrednost investicije je više od 600 miliona dinara, a škola će dobiti 1.500 kvadrata novog prostora. Takođe, skoro milijardu dinara planirano je za radove u Šestoj gimnaziji, sređivanje centralne kuhinje PU “11. april” u Novom Beogradu i izgradnju fiskulturne sale u Gimnaziji u Lazarevcu. Pored toga, imamo 12 odobrenih projekata u Kancelariji za javna ulaganja Vlade Srbije. Među njima su sređivanje OŠ “Sveti Sava”, OŠ “Vladislav Ribnikar”, Trgovačke, Sportske i gimnazije u Mladenovcu.

vrtić

Foto: Shutterstock

Osim za materijalne troškove, škole i vrtići dobijaju novac i za kupovinu nastavnih sredstava, opreme..

– Gotovo da nikad nismo potrošili sva sredstva, uvek ostane. Najčešće traže računarsku opremu i nameštaj. U prethodnih pet godina je za opremanje oko 300 škola uloženo 770 miliona dinara. Tražili su novac za table, klupe, stolice, računare, zavese… Za ove namene je 2017. godine uplaćeno 29,3 miliona dinara, dok je u prošloj ta cifra iznosila 279,3 miliona dinara. Za opremanje vrtića didaktičkim sredstvima, igračkama, nameštajem u 2021. godini smo izdvojili čak 146,9 miliona, dok je pre pet godina taj iznos bio tek nešto veći od milion dinara.

Ranije se dešavalo da škole traže od roditelja da daju novac za kupovinu toalet papira, sapuna…

– Grad je grešio, nije im davao u celosti materijalne troškove. Onda škole nisu imale dovoljno novca. Sada dobijaju puni iznos za materijalne troškove, tako da ne mogu da kažu da nemaju za najosnovnije potrebe i da traže od roditelja da kupe. Tu se ne radi o malim iznosima. Svakog meseca, na ime materijalnih troškova, školama se isplati oko 130 miliona dinara.

Da li je Grad obeštetio sve roditelje kojima je, tokom mandata prethodne gradske vlasti, nezakonito skuplje naplaćivan vrtić?

– Isplata po tužbama je pri kraju. Ogroman novac je u pitanju. Sve investicije Dragana Đilasa u sektoru predškolskog obrazovanja iznose 3,2 milijarde dinara. A roditeljima je zavukao ruku u džep za 3,8 milijardi dinara. I kaže, kako je, gradio. Ali, ne sa realnim parama, nego onima koje je uzeo protivpravno. Mi smo vratili roditeljima tih 3,8 milijardi dinara i plus 18 milijardi dali za subvenicje za privatne vrtiće. Još i gradimo. Bilo je manje od 50 privatnih vrtića, dok Grad nije počeo da daje subvenicije. Sada ih je 443.

Počela je oštrija kontrola dolaznosti dece u privatnim vrtićima, putem specijalne platforme.

vrtić

Foto: Shutterstock

– Da bi dobili refundaciju troškova, predškolska ustanova mora da, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, potpiše da je dete boravilo određeni broj dana u vrtiću. Kako živimo u Srbiji, ljudi su spremni da fingiraju i varaju. Sada, putem jednostavne platforme vaspitači do 10.00 moraju da “prijave” koliko je dece u obdaništu.

Naravno, uz opravdana odstupanja. Na osnovu tog broja se isplaćuje refundacija. Ako je neko doveo dete u 11.00 ili 12.00, bez lekarskog ili drugog opravdanja, ne interesuje me. To je, onda, nečiji hir i ne treba vrtić.

BEOGRAD DOBIJA 11 NOVIH OBDANIŠTA

Gradi se ili je u toku tehnički prijem za pet predškolskih ustanova koje gradi Direkcija za građevinsko zemljiše. Tokom 2022. godine počeće izgradnja njih još šest, tako da će prestonica dobiti 11 novih obdaništa.

Ekonomska cena boravka mališana u državnom vrtiću nije se menjala pet godina, a tako će biti i u sledećoj – 28.085 dinara. Roditelji će plaćati 5.617 dinara, dok ostatak do pune cene dotira Grad.

Izvor vesti: Srbija Danas/Večernje novosti