Vesti01.10.2021. 04:27

Raj hrane, a cene za džep svakog studenta: Ko sve ima pravo da se hrani u studentskim menzama?

Ako ste pošli na studije daleko od svoje kuće, odvojeni od porodice i uvek spremljenih obroka, vaš najbolji prijatelj u tom slučaju su studentske menze kojih ima dosta u Beogradu u kojim su zagarantovani popusti za ishranu studenata.

Postoje određena pravila u studentskim menzama, koje su kartice potrebne, kako se odvija ishrana studenata, kao i koje su cene obroka.

Ko ima pravo na odlazak u beogradske menze

Studentske menze u Beogradu otvorene su za sve studente visokoškolskih ustanova u Beogradu, ali pod različitim uslovima.

Studenti sa srpskim državljanstvom, upisani na studije prvog, drugog ili trećeg stepena na teret budžeta Republike Srbije i čije prеbivаlištе niје u Beogradu imaju prаvо nа ishrаnu оd tri оbrоkа dnеvnо (doručak, ručak, večera) po regresiranim cenama.

Njihove kolege, pod istim uslovima, ali sa prеbivаlištеm u Beogradu imaju prаvо nа ishrаnu оd јеdnоg оbrоkа dnеvnо (ručak) po istoj ceni.

Samofinansirajući studenti takođe imaju pravo na tri obroka dnevno u studentskoj menzi ali po ekonomskim cenama, koje su znatno više od regresnih, ali su opet isplative.

Pravo na korišćenje studentske menze mogu da ostvare i studenti koji su strani državljani, u skaladu sa međunarodnim ugovorom i reciprocitetom.

Cene u menzama

Sve studentske menze imaju jedinstveno propisan cenovnik. U svim menzama gde postoji mogućnost kupovine obroka cenovnik je istaknut na oglasnoj tabli. Promena cenovnika obavezno bude najavljena nekoliko meseci ranije.

Po regresiranim cenama studente na budžetu tri obroka koštaju ukupno 171 dinar i to: doručak – 40 dinara, ručak – 72 dinara i večera – 59 dinara. Kompletna ishrana za ceo mesec izađe oko 5.000 dinara, što je sigurno velika ušteda za studente i one koji ih finansiraju.

Ekonomska cena dnevnog menija je nešto veća i iznosi 475 dinara za sva tri obroka i to: doručak – 95 dinara, ručak – 205 i večera – 175 dinara. Mesečno oko 14.000 za hranu možda zvuči mnogo u odnosu na prethodnu mesečnu cifru, ali ako ste student znate da po ovim cenama u Beogradu teško možete naći solidan kompletan obrok.

Zbog velike razlike u ceni budžetskih i samofinansirajućih kartica, studenti na samofinansiranju se dovijaju na različite načine da se dokopaju kartica onih na budžetu. Neki ih dobiju na poklon od prijatelja koji ih ne koriste, a mnogi nemaju ovakvu sreću, pa ih kupuju od drugih studenata.

studentska menza

Foto: Shutterstock

Za budžetsku karticu spremni su da odvoje i više hiljada dinara, a na forumima i fejsbuk grupama postoje i posebne grupe gde je prava berza kupovine i prodaje kartica za menzu. Oni koji ne koriste usluge studentskih restorana koriste svoju budžetsku poziciju da zarade neki dinar.

Budžetske kartice prodaju se na studentskim forumima i facebook grupama od 50 evra, pa na više. Cene variraju i pogađaju se pod uticajem veština prodaje i pregovaračkih moći kupaca. Tako neki svoje kartice cene i po 90 evra. U ponudi se nađe i po neki polovni žeton od 200 do 400 dinara. I ovde se može uštedeti, s obzirom da je nov žeton 500 dinara.

Korišćenje tuđe kartice nije dozvoljeno, međutim, studenti koriste gužve koje su redovne u menzama i osoblje nema vremena da proverava da li je osoba na slici ona koja uzima obrok. Ono što znamo je da je rizično koristiti tuđu karticu jer ako primete oduzimaju je. Da li se isplati? Na vama je da procenite.

Bilo kako bilo, velika je olakšica što je studentima omogućeno da se kvalitetno i raznovrsno hrane po veoma niskim cenama i da njihovi roditelji ne moraju da razmišljaju da li su im deca redovno spremila hranu, ovako su svi bezbedni.

 

 

 

Izvor vesti: Srbija Danas