Vesti14.12.2021. 11:53

Radna praksa u Srbiji moraće da bude plaćena: Određeno i koliko dugo mora da traje

Prema istraživanju Ministarstva omladine i sporta iz 2020. godine, više od polovine mladih koji su išli na radnu praksu, nije dobijalo finansijsku nadoknadu. To bi trebalo da promeni Zakon o radnoj praksi.

Jedan od razloga za uvođenje ovog zakona u naš pravni sistem je i da mladi u što kraćem roku dobiju posao, jer je stopa nezaposlenosti mladih prošle godine bila 26,6 odsto. Javna rasprava o Nacrtu zakona traje do 23. decembra, u njoj je aktivna i Beogradska otvorena škola koja se bavi omladinskom politikom.

-Najvažniji je ugovor o radnoj praksi, da ona bude ograničenog trajanja. Postojaće obavezna finansijska nadoknada za praktikante i mentor koji će obučavati svakog praktikanta, kao i zdravstveno i socijalno osiguranje- objašnjava Goran Radlovački iz Beogradske otvorene škole.

Poslodavci će, kaže – konačno s pravne strane moći da budu osigurani.

-A, biće im u interesu da pruže mladima adekvatnu obuku, mentora i da ih plate, u cilju privlačenja mladih motivisanih talenata koji imaju želju da rade- ističe sagovornik.

praksa

Prakse su ranije mogle da traju i po godinu dana i više.

-Sada će, prema preporukama Evropske komisije, biti obavezno trajanje prakse šest meseci. To je, prema preporukama Evropske komisije – vreme potrebno mladoj osobi da se obuči- navodi Radlovački.

Dobro je, kaže, što je novim zakonom predviđeno i postojanje kaznenih odredbi – i za poslodavce i za praktikante.

-Najviše kaznenih odredbi odnosi se ipak na poslodavce. Ako se utvrdi da praktikantima daju radne zadatke i posao koji odgovara poslu zaposlenog radnika, moraće, onda, i da im ponude ugovore o radu- napominje Goran Radlovački.

Izvor vesti: Srbija Danas/N1