Vesti29.11.2021. 10:11

Puškinova medalja za Irinu Antanasijević: Putin odlikovao srpsku profesorku

Ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina o dodeli državnih nagrada Ruske Federacije, profesor Univerziteta u Beogradu Irina Antanasijević odlikovana je medaljom Puškina.

Orden se dodeljuje od 1999. godine za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti, obrazovanja, humanističkih nauka i književnosti, za doprinos proučavanju i očuvanju kulturnog nasleđa, približavanju i međusobnom bogaćenju kultura.

Irina Nikolajevna Antanasijević bila je diplomac Univerziteta u Odesi. U vreme raspada Jugoslavije, živela je u Splitu, Prištini, Nišu, Beogradu. I svuda je nosila svoju rusku kulturu, koja je i u najtežim vremenima njoj i njenim učenicima davala utehu i nadu, navedeno je u saopštenju nagrade.

Naučna interesovanja Irine Antanasijević su višestruka: srpsko-ruske književne veze, običaji i tradicija Balkana, sudbina ruske emigracije na Balkanu. Zahvaljujući njenim člancima i knjigama, Rusija je saznala za fenomen „jugoslovenskog ruskog stripa”, a za razliku od Sovjetskog Saveza, na Balkanu je ovaj žanr bio popularan i u međuratnom periodu i nakon dolaska komunista na vlast.

– To je velika zasluga ruskih umetnika, pre svega Đorđa Lobačova, koji je počastvovan sabranim delima, nagradom u njegovo ime, pa čak i ulicom u Beogradu. Nakon objavljivanja knjiga Irine Antanasijević o ruskom stripu u Jugoslaviji, ime Lobačova postalo je dobro poznato ruskim ljubiteljima ovog žanra- stoji u saopštenju Ruskog doma u Beogradu.

Vest o nagradi Irina Nikolajevna dobila je u Penzi, u Rusiji, gde sakuplja materijale za biografiju još jednog „srpsko-ruskog” strip crtača Ivana Šenšina.

Zahvaljujući njenom zalaganju, kako je istaknuto, na Univerzitetu u Nišu otvorena je Katedra za ruski jezik i književnost, kao i Ruski naučni institut u Beogradu, nastao prvim talasom emigracije koji je zatvoren u prvim mesecima okupacije Jugoslavije septembra 1941. godine.

Izvor vesti: Srbija Danas