Vesti03.11.2021. 08:24

Prvi posao traži 12.966 mladih: Kroz praksu očas posla stignu i do stalnog zaposlenja

Ove godine za program „Moja prva plata“ konkurisalo je 12.966 mladih, a svoja radna mesta oglasilo je 8.699 poslodavaca, rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na sednici Međuministarskog saveta za praćenje i usmeravanje sprovođenja reforme u oblasti obrazovanja istakla da mladi predstavljaju okosnicu svakog društva i da je zbog toga njihovo zapošljavanje veoma važno. Kisić Tepavčević je rekla kako je ove godine usvojrena Strategija zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine, sa pratećim Akcionim planom, kao i da je realizovan niz konkretnih programa i mera usmerenih na podršku mladima u zapošljavanju.

Program “Moja prva plata”, kako je rekla, dao je izuzetne rezultate te da je ona obilazeći preduzeća gde su mladi stekli prva radna iskustva videla koliko su oni posvećeni i odgovorni, što je rezultiralo time da nakon prvog ciklusa programa gotovo polovina mladih zasnuje radni odnos i ostane u tim preduzećima.

posao

Foto: Shutterstock

Ministarka Kisić Tepavčević je rekla da Srbija kontinuirano prati novine koje se u pogledu politike zapošljavanja mladih primenjuju u zemljama EU, među kojima je najznačajniji program „Garancija za mlade“.

-Ovaj program primer intervencije u okviru koje se mladima koji su neaktivni i nezaposleni pristupa kroz saradnju različitih sektora i socijalnih partnera, uključujući i organizacije civilnog društva, u cilju dugoročno održive integracije na tržište rada- istakla je ministarka rada.

Program „Garancija za mlade“ podrazumeva, naglasila je ona, da mladi dobijaju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili dodatnu obuku u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja.

Srbija je, istakla je Kisić Tepavčević, potvrdila Deklaraciju Zapadnog Balkana o održivoj integraciji mladih na tržište rada, čime je prihvatila da će raditi na postepenom uvođenju “Garancije za mlade”, opredeliti ljudske resurse i finansijska sredstva, formirati multiresorne radne grupe i izraditi Plan implementacije programa do juna 2022. godine.

Izvor vesti: Srbija Danas