Vesti29.09.2021. 12:02

PRVI NA OVIM PROSTORIMA: Srbija upisuje buduće vibro-akustične inženjere

Univerzitet u Novom Sadu je raspisao konkurs za upis prve generacije studenata na master akademski studijski program Vibro-akustično inženjerstvo, koji je prvi te vrste na ovim prostorima.

Kako se navodi, master akademske studije iz Vibro-akustičkog inženjerstva odlikuje izbornost i profilisanje ka jednom od tri izborna područja: Vibraciono inženjerstvo, Akustičko inženjerstvo i Buka i vibracije u životnoj sredini. Za one koji završe ovaj master program otvara se široka lepeza zapošljivosti: u konsultantskim i stručnim kućama, kompanijama koje se bave razvojem proizvoda koji uključuju zvuk i vibracije, medijskim kućama, državnom sektoru i javnim organizacijama koje se bave pitanjima životne sredine, stanovanja, planiranja saobraćaja i zdravlja. Program takođe omogućava uključenje u naučno-istraživački rad i nastavak akademskog obrazovanja na doktorskim studijama.

Studentima su na raspolaganju nove laboratorije i moderna oprema, platforma za učenje i digitalni nastavni materijali, kako i kompetentnost i iskustvo osoblja, koje je većim brojem iz akreditovanog Centra izuzetnih vrednosti za vibro-akustičke sisteme i obradu signala CEVAS- jedinog centra izuzetnih vrednosti u ovoj oblasti u našoj zemlji, a angažovan je i predavač iz privrede.

Karakteristike ovog master studijskog programa su i savremenost i međunarodna usklađenost sa sličnim master programima prestižnih inostranih univerziteta. Program je interdisciplinaran, uključuje mašinstvo, elektrotehniku, fiziku, zaštitu životne sredine, zaštitu na radu, građevinu, medicinu i medicinu rada.

Za školsku 2021/2022 godinu studenti su oslobođeni plaćanja školarine. Troškovi organizovanja nastave se pokrivaju iz sredstava Erazmus+ projekta SENVIBE, finansiranog od strane EU.

Izvor vesti: Srbija Danas