Vesti06.10.2021. 09:52

Prvi grad u Srbiji koji je dobio dualni studijski program: Prijemni je uskoro, a samo njih 40 seda u akademske klupe

Čačak je prvi grad u Srbiji koji je, na inicijativu privrede, dobio dualni studijski program – Odevno inženjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka.

Za prvu generaciju budućih strukovnih inženjera iz oblasti odevnog inženjerstva konkurs je raspisan za 40 studenata, od kojih će 20 studirati po dualnom modelu obrazovanja. Prijavljivanje kandidata za novoakreditovani studijski program Odevno inženjerstvo i dizajn obavlja se elektronski i lično 5. i 6. oktobra, a prijemni ispit biće 7. oktobra 2021. godine u 10 sati.

Za polaganje prijemnog ispita za upis na ovaj novi studijski program, mogu se prijaviti kandidati sa završenom četvorogodišnjom ili trogodišnjom srednjom školom. Studenti za prijemni mogu polagati ispit iz testa znanja ili testa stručnog znanja iz oblasti tekstilstva.

studenti

Foto: Profimedia

Studijski program Odevno inženjerstvo i dizajn je nastao kao rezultat potrebe za obrazovanjem kadrova za ovu granu industrije u Moravičkom okrugu i šire, Klastera modne i odevne industrije Srbije, i Privredne komore Republike Srbije.

Republička vlada je dala podršku da se unapredi kvalitet obrazovanja u visokom školstvu, odnosno, da se konkretni studijski program predloži kao dalje unapređenje rezultata projekta „Podrška u razvoju i uspostavljanju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja“.

 

Izvor vesti: Srbija Danas