Vesti07.11.2021. 08:50

Prvaci dobijaju novi predmet: Kako će izgledati udžbenik za “Digitalni svet”?

Prvaci su dobili novi predmet – Digitalni svet. Za novi predmet i novi udžbenik. Uradili su ga Gordana Rackov i Arpad Pastor. Put do Frankfurtskog sajma knjiga im se pozlatio. Dobili su priznanje za najbolji evropski udžbenik za prvi razred. Već se koristi u stotinu škola.

U udžbenik je pretočeno dvedesetpetogodišnje pedagoško iskustvo. Želja autora je bila da naprave knjigu koju bi i sami voileli da koriste u radu sa decom. Pisana je jasnim jezikom, uz jasnu navigaciju.

-Svaka lekcija u našem udžbeniku je tako koncipirana da ne bude duga, da ne bude opširna, a opet da ima dovoljno aktivnosti za rad i u školi i kod kuće. Što se tiče rada za učenike oni mogu da ga koriste samostalno i to je nama bilo zaista najvažnije- istakli su autori.

I učiteljima je predmet nov, pa su pored štampanog i digitalnog udžbenika pripremljeni i dodatni nastavni materijali koji im pomažu u radu, kao i video uputstva. Tako sa učenicima putuju kroz digitalni svet.

internet

Foto: Shutterstock

-Zaista potrebni im je da znanju i taj bezbedni deo, kako da bezbedno prođu taj deo i bezbedno koriste sadržaje. U ovom udžbeniku postoje QR kodovi uz koje vrlo lako možete skinuti recimo onlajn turu ka nekom ‘muzeju- navela je Tanja Martinović, učiteljica u OŠ “Milena Pavlović Barili”.

-S obzirom da se radi o deci koja prvog razreda koja još uvek možda ne znaju da čitaju kada se susreću sa ovim udžbenicima. U tom uzrastu ilustracija je jako bitna. pored toga, u pitanju je potpuno novi predmet u našem obrazovnom sistemu. Autori kada su pisali taj udžbenik nisu imali neke prethodne udžbenike na koje bi se ugledali i samim tim njihpov zadatak je bio mnogo teži nego kada pišete udžbenike za neke predmete koji već postoje-rekla je Nada Osmajić, direktorka Vulkan znanja.

Izdavaču su autore preporučile njihove kolege. Da su dobro procenili, svedoči i nagrada na Franfurskom sajmu knjiga.

 

 

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS